Naslovnica Zanimljivosti Počinju pregovori s MMF-om: BiH traži 1,5 milijardi KM, ali MMF uvjetuje...

Počinju pregovori s MMF-om: BiH traži 1,5 milijardi KM, ali MMF uvjetuje da novac ide županijama

Novi pregovori Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu teškom 1,5 milijardi KM počinju danas i trajat će do 8. prosinca.

Pregovori će biti održani online, pojedinačno s vladama Federacije BiH i Republike Srpske te s Vijećem ministara BiH. Međunarodni kreditori su ove godine izrazili želju da direktno razgovaraju s nižim nivoima vlasti – entitetima i županijama i njima doznačavaju sredstva.

Vlasti žele da prvi dio novca ne bude uvjetovan i da to bude više od polovice ukupne vrijednosti, a da drugi bude uvjetovan reformskim procesima u skladu s dogovorom MMF-a.

Zatražen je prošireni aranžman u trajanju od tri godine, a ukupno BiH potražuje velikih 1,5 milijardi KM.

Informacije o zaduživanju su u ekonomskim krugovima dočekane kritikama zbog toga što ni prethodni aranžman nije iskorišten za saniranje posljedica pandemije i da se zaista pomogne osakaćenom gospodarstvu.

Grupa ekonomista iz BiH je poslala pismo predstavniku MMF-a u BiH Andrewu Jewellu navodeći da je bh. vlast dosadašnji aranžman koristila za proračunsku potrošnju, a da se usprkos krizi nisu htjeli odreći ni skupih automobila.

Ranije se Bosna i Hercegovina kod MMF-a zadužila 330 milijuna eura, a BiH u ovoj godini povećava zaduženost za 30 posto.