Naslovnica Društvo Izborni proces u Mostaru sve zbunjuje: Gdje su završili glasovi Hrvata

Izborni proces u Mostaru sve zbunjuje: Gdje su završili glasovi Hrvata

Sam izborni proces u Mostaru je za mnoge građane neshvatljiv. Mnogi su izašli na birališta zaokružili svoje kandidate i onda prateći tijek prebrojavanja ostali zbunjeni. Očito ovo sve nisu “pohvatale” ni osobe zadužene za brojanje nakon izbora, pa namjerno ili nenamjerno napravile niz propusta.

 

Jedno je sigurno, oni koji su rodbinskim vezama vezani sa članovima izbornog povjerenstva i kandidati za vijećnike neće biti oštećeni?

Jučer su “krenuli” sa novim prebrojavanjem prebrojanog. Provjerom, provjerenog pronađeno je mnogo grešaka na koje su reagirale i pojedine stranke. I onako zbunjujući proces prebrojavanja pokušat ćemo i vas dragi naši čitatelji dodatno zbuniti.

Po posljednjim informacijama s mjesta brojanja stižu informacije da su listići iz pojedinih gradskih izbornih jedinica završavali u vrećama drugih pojedinih izbornih jedinica. Kako i zašto ne znamo odgovor.

Ipak, jedno nas dodatno zbunjuje. Sinoć smo na našem portalu dali informacije o brojevima glasovanja na svim izbornim područjima za pet stranaka koje će se očito najviše i pitati u budućem sazivu Gradskog vijeća Mostara.

Ovih pet stranaka su barem prešli brojku od 1.000 glasova, dok su ostale stranke i neovisni kandidati svoj put završavali na dvocifrenim brojevima, pa s toga i nismo se udubljivali u neku analizu.

HDZ BiH je u Gradskoj izbornoj jedinici do sada dobio 14.878 glasova. U svim ostalim jedinicama dobio je 13.360. Ako znamo da smo svi imali po dva listića jedan za područje na kojem glasujemo (Zapad, Stari Grad, Jug…), dolazimo do zaključka da HDZ BiH ima manje 1518 glasova.

Moguće je da je dio glasača npr. iz HRS dao svoj glas dr. Mariu Kordiću, ali je na listi za gradsko područje dao glas HRS. Ipak, ako analiziramo na isti način HRS, ova stranka u Gradskoj izbornoj jedinici je dobila 3.111 glasova, a na listama u područjima Zapad, Jug i Jugozapad je dobila 3.815.

Znači mogućnost postoji da je dio glasača HRS, njih 704 svoj glas na Gradskoj listi dalo dr. Mariu Kordiću. Ipak, nedostaje tu još oko 814 glasova. Da li je tih 814 glasova na Gradsku listu stiglo od glasača HDZ1990, ili nekih drugih stranaka s hrvatskim predznakom ne znamo, ali možemo sa sigurnošću reći da glasovi od stranaka koje sebe nazivaju probosanski blok nije svoj glas dalo kandidatu HDZ-a.

S druge strane kod Koalicije za Mostar ove su brojke poprilično blizu jedna druge. Naime na Gradskoj listi za Koaliciju za Mostar glasovalo je 12.188 glasača, dok je po izbornim područjima svoj glas ovoj stranci dalo 12.225 glasača. Razlika je svega u 37 glasova. Po ovim parametrima otprilike su svi glasači Koalicije za Mostar svoj glas dali svojim kandidatima na Gradskoj kao i na listama područja u kojim su glasovali.

Zanimljivo je kod BH Bloka Mostar koji čine SDP BiH i Naša Stranka. Ovaj blok na Gradskoj listi dobio je 5.050 glasova, dok je na lista na kojima su njihovi kandidati izašli u Izbornim jedinicama Jugoistok, Jugozapad, Zapad, Stari Grad i Sjever dobio 7014 glasova. Razlika je u čak 1964 glasa. E sad dolazimo do pitanja gdje je završilo ovih 1964 glasa. Gotovo 2.000 ova stranka ima manje na Gradskoj listi nego li na ovim izbornim područjima. Očito da se ovo glasačko tijelo ipak baziralo na veći broj vijećnika koji može dobiti na Izbornim jedinicama Jugoistok, Jugozapad, Zapad, Stari Grad i Sjever, ali i sve ovo donosi do nekih sumnji u prebrojavanje listića.

Kada se sve ovo oduzme i sabere nije nam jasno gdje nedostaje onih gotovo 1.000 glasova HDZ-u u Izbornim Jedinicama Zapad, Jugozapad i Jug. Ili je glasačko tijelo ove stranke pogrešno ispunjavalo listiće u što sumnjamo ili posrijedi nešto drugo?

Ako smo i vas dragi naši čitatelji zbunili ovim brojkama to nam je i bio cilj :), jer ovo je sve nelogično i zbunjujuće za sve nas.

 

 

Hercegovina.in