Naslovnica Društvo Dragan Čović: HDZ pokraden u Mostaru; Od građanske države nema ništa, to...

Dragan Čović: HDZ pokraden u Mostaru; Od građanske države nema ništa, to je krinka za unitarizam

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ustvrdio je da je njegova stranka pokradena na lokalnim izborima u Mostaru u prosincu te ponovno naglasio potrebu zatvaranja Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

 

U intervjuu za sarajevski list Dnevni avaz Čović je rekao da je njegova stranka ostala bez očekivanog broja mandata u novom sazivu gradskog vijeća jer je u jednoj od izbornih jedinica bilo fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti.

– Tu prije svega mislimo na općinu Jug gdje je grubo narušena biračka volja stanovnika koji tu doista žive. Izborni inženjering i fiktivno preseljenje stanovništva koje su odradile pojedine bošnjačke stranke, nepostojanje bilo kakvih informacija o rezultatima, metodologiji brojanja i unošenja glasova, ponovno prebrojavanje na čak 50 posto biračkih mjesta samo su neki od razloga za podnošenje kaznenih prijava”, kazao je Čović.

Za navodne neregularnosti zbog kojih je HDZ BiH podnio kaznene prijave županijskom i državnom tužiteljstvu Čović je okrivio Središnje izborno povjerenstvo (SIP) .

Najavio je da će tek nakon razjašnjavanja ovih prigovora HDZ BiH sudjelovati u uspostavi nove vlasti u Mostaru, a za to traži partnere spremne za uspostavu “učinkovite zakonodavne i izvršne vlasti”.

HDZ BiH je na izborima za gradsko vijeće Mostara osvojio 13 od 35 mandata, a koalicija predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) 12 pa je najizglednije da te dvije stranke koje su i do sada vladale gradom to nastave činiti i ubuduće.

Blok što ga čine Naša stranka (NS) i SDP BiH s osvojenih šest mandata je partner s kojim želi koalirati SDA. no taj se blok do sada nije izrijekom očitovao o toj mogućnosti.

Dragan Čović je izjavio da od građanske države u BiH nema ništa jer bi to bila krinka za uspostavu unitarističke države.

Otvoreno se zauzeo i za zatvaranje OHR-a, na čemu posebice inzistira Dodik, a Čovićeva je teza da BiH ne može početi pregovore niti postati članica EU sve dok postoji ta institucija.

Čović je optužio OHR da je međunarodnoj zajednici na iskrivljen način predstavljao stanje u BiH.

“Zahvaljujem OHR na svemu dobrome što je doprinio u našoj zemlji, ali težina političkih problema koje je u određenim vremenskim intervalima i jednostranim potezima donio debelo premašuje sve ono što je OHR kao međunarodna institucija doprinijela”, izjavio je Čović.

 

 

Dnevnik.ba