Naslovnica Politika Zijat Mušić (SDA): Sramim se pojedinaca iz moje stranke koji su krali...

Zijat Mušić (SDA): Sramim se pojedinaca iz moje stranke koji su krali na izborima u Mostaru

Tvrdi kako će ova situacija u Mostaru imati daleko šire razmjere, jer rezultati izbora koji su se čekali 12 godina na kraju nisu bili volja građana nego brojača što je nedopustivo.

 

Nakon otkrivenih izbornih prijevara sa nekoliko biračkih mjesta u Mostaru sarajevski Klix je razgovarao sa zastupnikom u Parlamentu FBiH, članom Glavnog odbora SDA te GO Mostara Zijatom Mušićem koji je razočaran onime što su radile njegove kolege.

On je o SDA-ovim i drugim izbornim prijevarama koje su otkrivene nakon ponovnog prebrojavanja nekih glasova otvoreno govorio, a naglasio je da se ograđuje od svih pojedinaca iz SDA koji su sudjelovali u izbornim prijevaramaa i da se srami onoga što su njegove stranačke kolege napravile, prenosi ovaj portal.

“U biračkom mjestu koje smo otvorili u Gornjoj Drežnici se vidi koliko su bili bahati i koliko ih je ponijelo, da su mojim lokalnim kandidatima oduzimali glasove. Jednom su 52 pisali manje, a jednom 79, dok su ovima koji nisu lokalni dodavali lopatom”, tvrdi Mušić.

Šokiran otkrivenim prijevarama u Gornjoj Drežnici kaže kako smatra neophodnim da se otvore sva biračka mjesta u Mostaru i da se zaista vidi realnost ovih izbora, ali i da se utvrdi tko je sve odgovoran kako bi snosio odgovornost i bio isključen iz političkog života zauvijek.

“Ovo su radili pojedinci i vjerujte da se ja stidim onoga što su radili. Ovdje je razotkriven pokušaj razbijanja jedinstva naroda i podrške SDA u Drežnici od pojedinaca iz Gradske SDA i koalicijskih partnera. U Drežnici to nikad nije moglo niti će proći”, kazao je Mušić.

Pojašnjava kako su odgovorni birački odbori, ali i napominje da je neko stajao iza njih sve vrijeme i da ovo sve nije moglo biti samo od sebe, nego je to sve netko planski radio.

Dodaje kako ovo više nije rekla-kazala, nego dokazana i argumentirana prijevara za koju odgovorni moraju biti kažnjeni jer bahatost koju su pokazali, kako naglašava, nema granica.

Zbog toga on ne očekuje ni da podnesu ostavke iz moralnih razloga, što bi bilo za cijeli svijet sasvim normalno, jer kako naglašava da su morala imali, ovo ne bi ni po koju cijenu radili.

“Kad su prevare ustanovljene, da odgovorni imaju morala sami sebi bi izrekli sankcije, a što će oni uraditi, ja stvarno ne znam. Ali ne mogu biti da ne postavim pitanje kako će pošteno i za narod raditi vijećnik koji je dobio mandat na krađu, zatečen sam”, iskreno će Mušić.

Tvrdi kako će ova situacija u Mostaru imati daleko šire razmjere, jer rezultati izbora koji su se čekali 12 godina na kraju nisu bili volja građana nego brojača što je nedopustivo.

“Očekujem sankcije i zabranu bavljenja politikom svima koji su sudjelovali u izbornim prijevarama. Mora se na ovom primjeru presjeći jer kako ćemo dočekati naredne izbore ako ovo prođe nekažnjeno i kako će građani vjerovati u izbore ikada više”, zaključio je Mušić.

Ističe kako se odavno zalaže za izmjenu Izbornog zakona, koji će garantirati provođenje volje građana a ne brojača bez ikakvih kalkulacija, što je osnovni odraz prave demokracije.

 Komšić traži ponovno brojanje glasova u Mostaru

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je Središenj izborno povjerenstvo da razmotri mogućnost ponovnog prebrojavanja glasova u Gradu Mostaru.

“S obzirom da iz dana u dan svjedočimo brojnim neregularnostima smatram da se svi glasovi u Mostaru moraju iznova ponovo brojati uz prisustvo svih raspoloživih kapaciteta SIP-a, pa i međunarodnih promatrača.

Također, smatram da se treba najoštrije kazniti sve one za koje se ispostavi da su počinili izborne krađe te na taj način grubo povrijedili demokratsku volju građana Mostara”, kazao je Komšić, prenosi N1.

 

 

 

Hercegovački portal