Naslovnica Društvo Pogledajte spajanje rasponske konstrukcije Pelješkog mosta

Pogledajte spajanje rasponske konstrukcije Pelješkog mosta

Spojena rasponska konstrukcija između prvog i drugog stupa Pelješkog mosta.

 

Izgradnja Pelješkog mosta koja će povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje trebala bi biti završena početkom iduće godine, a do lipnja 2022. i pristupne ceste.

Stupovi nad morskom površinom ocrtavaju trasu buduće prometnice koja bi ovim tempom mogla biti gotova do kraja godine.

– Nastavlja se montaža i zavarivanje segmenata čelične rasponske konstrukcije. U ovom trenutku je podignuto i montirano 27 posto segmenata. Dakle, 44 od ukupno predviđenih 165, – pojasnio je Perić.

Most napreduje, ali napreduju i pristupne ceste. Nakon početnog kašnjenja zbog žalbi na natječaje, radovi su se zahuktali i na poluotoku. U drugoj fazi projekta koji je povjeren Strabagu prije nekoliko dana probijen je tunel Kamenice dug 499 metara.

Traju i radovi na 488 metara dugom mostu Dumanja jaruga I, a još krajem godine probijen je i najduži tunel u cijelom projektu, Debeli brijeg, dug 2,4 kilometra. Manjih kašnjenja ima u trećoj i četvrtoj fazi koju gradi grčki Avax, ali dubrovačko-neretvanski župan vjeruje da će cijeli projekt biti gotov do zadanog roka.

– Cijeli projekt će se uredno završiti. Pelješki most sam kao objekt vjerojatno već i u ovoj godini, ali dok se dobiju uporabne dozvole i vjerujemo do turističke sezone 2022. da ćemo se voziti pelješkim mostom prema Dubrovniku, – izjavio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Most koji sjedinjuje hrvatsko kopno ima i simbolički značaj povezivanja Europske unije i Kine, istaknuo je premijer Plenković prošlog tjedna na videosastanku inicijative Kina +17.

Taj most se još uvijek naziva Pelješki most, iako nije sigurno da će mu to biti i ime kada bude gotov. Prijedlozi su razni, a jedan od najzvučnijih je da se zove po glazbenoj legendi Oliveru Dragojeviću.

Pogledajte kako je to izgledalo

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom
Foto: Ivan Antunović

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL