Naslovnica Društvo Mogući novi visoki predstavnik u BiH uznemirio duhove: Bošnjaci protiv Nijemca jer...

Mogući novi visoki predstavnik u BiH uznemirio duhove: Bošnjaci protiv Nijemca jer voli Hrvate

Bošnjačka javnost u domovini i inozemstvu nije nikada krila svoja velika očekivanja od nove američke administracije, ali su im očekivanja uzdrmana vrlo izvjesnim imenovanjem Nijemca Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

 

U tijeku je velika diplomatska ofenziva kojoj se priključila bošnjačka dijaspora u Americi nazivajući se – bosanskohercegovačkom.

Tako su Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjačko-američka asocijacija iz savezne države Iowa, Bosansko-američki institut za genocid i Zajednica Bošnjaka u Georgiji poslali pismo tajniku Antonyju Blinkenu i izrazili zabrinutost Schmidtovom kandidaturom jer, po njima, ‘nije pokazao viziju, kapacitet i volju da unaprijedi kredibilnu reformu tj. politike koje su orijentirane prema Bosni Hercegovini’.

Oko Schmidta brinu ih dvije stvari – jedna navodna bliskost s Hrvatima i Hrvatskom, a druga to što je za svoj angažman dobio zeleno svjetlo Rusije i Vladimira Putina.

– Alarmantno je da je Schmidtova Kršćansko-socijalna unija (CSU) vrlo glasna podrška hrvatskom HDZ-u kao krajnje desničarskoj stranci s velikom antisemitskom bazom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Schmidt je od HDZ-a dobio Orden Ante Starčevića, priznanje koje je uručeno optuženima i osuđenima za ratne zločine… – navode u pismu i još dodaju:

– Naročito smo uznemireni zbog navoda da Schmidt i njegovi pretpostavljeni u Berlinu prvi put pokušavaju dobiti podršku Kremlja za kandidaturu, čak i prije nego što je na to pristala Kvinta. Rusija je direktna prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Bošnjačke udruge sve ovo ne bi radile da nisu svjesne utjecaja što ga visoki predstavnik ima na prilike u BiH.

– Podsjetili su i na značaj Ureda visokog predstavnika (OHR).

– Iako je ostvaren značajan napredak od kraja rata, OHR ostaje važan institucionalni stup za demokratsku transformaciju. Zato je važno da visoki predstavnik mora biti pojedinac koji razumije moć i odgovornost OHR-a, neko tko je spreman iskoristiti OHR za uspostavljanje pravednog, pravičnog i odgovornog ustavnog poretka za sve građane. Vjerujemo da Christian Schmidt nije ta osoba – poručili su.

Dan prije ovaj njemački političar razgovarao je telefosnki s Miloradom Dodikom, koji mu je otvoreno poručio da OHR treba biti – zatvoren.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL