Naslovnica Društvo HERCEGOVCI NA PROSVJEDU U SARAJEVU: Traži se olakšan ulazak turista!

HERCEGOVCI NA PROSVJEDU U SARAJEVU: Traži se olakšan ulazak turista!

Turistički djelatnici iz Hercegovine su se okupili ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu sa zahtjevom da Vijeće ministara BiH olakša ulazak stranih turista u BiH.

 

Oni traže da Vijeće ministara BiH dopusti dolazak turista u BiH na osnovu četiri kriterija a to su negativan PCR test, potvrda o preboljenoj koroni, potvrda o cijepljenju ili negativan antigenski test. Turistički djelatnici tako su iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH nije podržalo inicijativu da se stranim državljanima dozvoli ulazak u BiH uz posjedovanje antigenskog testa, potvrde o cijepljenj ili preboljelom Covidu-19 uz ocjenu da bi propust da se takvu odluku donese mogla u potpunosti uništiti turističku sezonu.

Nadali su se da će se broj dolazaka turista iz Saudijske Arabije ove godine povećati za 30-40% bude li olakšan vizni režim, no ni ta incijativa nije prošla u Vijeću ministara BiH. Šteta koju donosi odbijanje navedene odluke ne odnosi se samo na turizam, već i na cjelokupno gospodarstvo budući je turizam grana koja pokreće veliki broj ostalih gospodarskiih grana, posebno receptivni turizam, gdje svaki gost koji dođe zapošljava i male zanate, jednog prijevoznika, hotelijera, turističkog vodiča, kazali su okupljeni. Poruka turističkih radnika je jasna: žele da im se omogući da rade i da BiH uhvati zamah sa zemljama regije, da pokaže što se ima za ponuditi na pravi način i na pravom tržištu.

Hercegovina na koljenima

“Cijela Hercegovina je na koljenima. Svima je jednako teško: i nama koji radimo u turizmu i onima koji žive od turizma, jer su suvenirnice u Mostaru zaključane više od godinu. Mi smo već godinu i pol dana faktički zatvoreni. Ne tražimo ničiju milostinju, već samo uvjete za rad“, naveo je Davor Ljubić, predsjednik Udruženja turizma, hotelijera i iznajmljivača soba iz Međugorja te dodao da se gubici mjere stotinama milijuna maraka.

“Procjena je da se u Međugorju tijekom godine prikupi oko 200 – 300 milijuna maraka (100 – 150 milijuna eura) od noćenja, hotelijerstva i turističkog proizvoda. Kako smo mi godinu i pol zatvorenicil možete zamisliti koliki su to gubici“, ukazao je Ljubić.

Prosvjed su turistički djelatnici najavili 30. svibnja nakon što Vijeće ministara BiH nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su cijepljene ili su prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa. Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok će svi ostali stranci pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Osim toga, Vijeće ministara BiH nije usvojilo ni odluku da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Ranije su turistički radnici iz Međugorja najavili i da će podnijeti tužbe ako Vijeće ministara BiH ne olakša uvjete ulaska u zemlju priznavanjem i antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili potvrde da je osoba preboljela COVID-19. Iz Udruženja hotelijera i turističkih radnika u Međugorju naveli su i da je ostalo manje od mjesec do obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja i upozorili da bi zadržavanje strogih mjera za prijelaz preko granice značilo njihovu propast.

Ujedno su istaknuli da to nije stvar samo Međugorja ni Hercegovine, već čitave države, jer je to pitanje opstanka svih ljudi koji se bave turizmom izravno i neizravno.

Za danas su izlazak na prosvjed najavili turistički radnici iz Sarajevske županije.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL