Naslovnica Promo DORH Tužiteljstvu BiH dostavio prijavu protiv 16 časnika takozvane Armije BiH

DORH Tužiteljstvu BiH dostavio prijavu protiv 16 časnika takozvane Armije BiH

Hrvatsko Državno tužiteljstvo proslijedilo je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv 16 bošnjačkih časnika Armije BiH za zločine nad Hrvatima, među kojima su i generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić i Amir Kubura.

 

Kako se navodi, časnici se koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima, uglavnom na prostoru srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Uz prijavu, Tužiteljstvu BiH dostavljeni su i materijali i informacije iz predmeta Županijskog tužiteljstva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u BiH.

Glasnogovornica Državnog tužiteljstva Hrvatske Martina Mihordin rekla je kako je riječ o kaznenoj prijavi koju je u ožujku 2017. godine od hrvatskog Državnog tužiteljstva dobilo sedam udruženja Hrvata žrtava rata u BiH i da je prijava Tužiteljstvu BiH proslijeđena u skladu s Protokolom o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih između tužiteljstava Hrvatske i BiH 2013. godine.

Prema riječima Mihordin, kaznena prijava dostavljena je BiH jer prijavljene osobe imaju prebivalište u BiH, što je osnovna pretpostavka za poduzimanje progona, a i kazneno djelo su počinili na teritoriju BiH.

Podnošenjem ove kaznene prijave očekuje se provođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a, navodi se u dokumentu.

Prijavljeni su Sefer Halilović, Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Midhat Cerovac, Bakir Alispahić i Fahrudin Agić, piše Večernji list.

Oni se terete da su, namjeravajući osvojiti područja pod nadzorom HVO-a i osigurati izlaz na more, zajedno s mudžahedinima počinili brojne zločine, pri čemu je samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dok je protjerano i izbjeglo 118.000 Hrvata, te srušeno i spaljeno 270 katoličkih objekata.

 

 

HERCEGOVAKI PORTAL