Naslovnica Društvo Beograd i Zagreb slažu se 90 posto vezano za BiH

Beograd i Zagreb slažu se 90 posto vezano za BiH

Na kraju je Vučić dodao kako Beograd i Zagreb imaju 90 posto usuglašene stavove o Bosni i Hercegovini, pogotovo o Daytonskom sporazumu i, kako je rekao, “legitimnoj i legalnoj reprezentativnosti”.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tijekom summita EU – Zapadni Balkan, u prisustvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, razgovarao s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o priznavanju diploma i zanimanja.

Vučić je rekao da će se dijalog s Prištinom nastaviti, i da nema sumnje da će rješavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uvjet bez kojeg nema članstva u Europskoj uniji. Također, otkrio je kako Beograd i Zagreb imaju 90 posto usuglašene stavove o Bosni i Hercegovini.

“Nisu rekli na taj način, jer je pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, ali nemam sumnje da će rješavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno“, rekao je Vučić novinarima poslije summita EU – Zapadni Balkan na pitanje je li netko rekao da će priznanje Kosova biti uvjet za članstvo Srbije u EU, prenosi Beta.

Vučić je rekao da je s Kurtijem tijekom summita u Sloveniji, razgovarao o međusobnom priznavanju diploma i zanimanja, i da je ostalo da se riješe još neke tehničke stvari, ali da u vezi s tim ne bi trebalo biti problema u budućnosti.

Istaknuo je da to nije statusno pitanje, i da bi dogovor na tom polju doprinio slobodi kretanja u regiji i pomoglo ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost.

Predsjednik Srbije najavio je i da će se dijalog s Prištinom nastaviti.

„Znate sve razlike između nas, i nastavit će se taj proces usuglašavanja u narednom periodu (…) Prva tema treba biti Zajednica srpskih općina, baš kako je napisano u ‘press releaseu’ (priopćenju) EU“, poručio je Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara o inicijativi da se u dijalog Beograda i Prištine uključi i predstavnik Sjedinjenih Država, Vučić je podsjetio da se dijalog odvija pod posredovanjem EU i poručio da je Srbija ozbiljna država koja poštuje sve ono što je bilo koja vlast prethodno dogovorila.

Kazao je i da je Srbija u potpunosti spremna provesti Washingtonski sporazum u djelo, i da je jedina točka koja je za Beograd sporna, vezana za odnose s Izraelom.

„Sve drugo smo spremni poštovati, samo što je Priština rekla da to za njih ne važi“, naveo je Vučić.

CIJENE PLINA I STRUJE NISU NORMALNE

On je dodao da želi vjerovati da je budućnost regijezaista u EU, ali da nitko nema pravo „da nam zamjera što želimo da živimo i preživimo“.

Kazao je da je na summitu pokrenuto pitanje energetike, i da i zemlje EU moraju razmišljati kako će preživjeti danas, s obzirom na vrtoglav rast cijena plina i struje.

„Tako i mi razmišljamo, glava me boli, s mukom sam zaspao razmišljajući o struji i plinu. Vidim da nitko ništa ne poduzima! To postaje ludilo, a kad vam bude pola stupnja hladnije u stanu, bit ću ja kriv“, rekao je Vučić.

Cijene struje i plina, kako je rekao, nisu normalne i nemoguće ih je izdržati. Najavio je da će sutra razgovarati s potpredsjednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovim, i da će mu prenijeti molbu za predsjednika Vladimira Putina da pri obračunu cijene plina za Srbiju primijeni „naftna formula“ u što većem procentu, jer burzvonu cijenu, kako je istaknuo, nitko ne može izdržati.

Srbija, poručio je Vučić, mora voditi računa o sebi, svojim odnosima s Rusijom i Kinom, ali i odnosima unutar Zapadnog Balkana.

Na kraju je Vučić dodao kako Beograd i Zagreb imaju 90 posto usuglašene stavove o Bosni i Hercegovini, pogotovo o Daytonskom sporazumu i, kako je rekao, “legitimnoj i legalnoj reprezentativnosti”, prenosi Bild.ba.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL