Naslovnica Društvo Od Bužima do Zenice pokazuju nam kako bi mogla izgledati građanska BiH

Od Bužima do Zenice pokazuju nam kako bi mogla izgledati građanska BiH

Nakon skandala u Bužimu i Zeničani su odlučili pokazati da im smeta Božić i njegovo obilježavanje, ustvrdivši kako “jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”.

U Zenici je osvanuo veliki reklamni pano koji poručuje da jelka, ‘Djed Mraz’ i Nova Godina nisu dio tradicije Bošnjaka.

Nećemo se nabacivati postocima i udjelima onih koji ne mogu podnijeti nemuslimane u svojim sredinama i koji nemaju ni minimum potrebne širine za druge i drugačije.

Ustvrdit ćemo da zasigurno ima i dosta onih među Bošnjacima koji osuđuju ovakve činove, koji na kraju krajeva i uklone poruke mržnje koje paraju oči.

Jedno pak možemo nedvojbeno zaključiti. Sve dok značajan udio najbrojnijeg konstitutivnog naroda ne može zamisliti svoje selo i grad s jelkama ili proslavom Nove godine, građanska država je nemoguća, a podlo, sinkronizirano preglasavanje bit će konstanta.

Prvo moramo oprati društvo od ovog i sličnih vidova mržnje, na svim stranama, pa tek onda možemo razmišljati o parfemu, profinjenju demokracije, piše Dnevnik.ba.

Dotad je jedna jedina opcija – čvrsto branjenje i čuvanje slova i duha Daytona.

Da su to Bošnjaci radili u proteklih 15-ak godina, možda bi se među Hrvatima dosad i pobudio sentiment prema konceptu jedan čovjek – jedan glas.

Ovako neće nikad.

Tko službeno stoji iza kampanje koja Bošnjacima poručuje da jelka i Djed Mraz nisu dio islama i njihove tradicije nije poznato.

 

Hercegovački portal