Naslovnica Društvo Na današnji dan rođen Gojko Šušak, jedan od najbližih suradnika predsjednika dr....

Na današnji dan rođen Gojko Šušak, jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu, a preminuo 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Za života obnašao je i dužnost ministra iseljeništva, bio je ratni ministar obrane od 1991. do svoje smrti.

 

Bio je jedan od najbližih suradnika hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je dao velik doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Jedan od organizatora obrane Hrvatske

Studirao je matematiku i fiziku u Rijeci. Od 1969. u Kanadi, aktivan u emigrantskim organizacijama. Bio je predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije i Zaklade za hrvatske studije. Vraća se u Hrvatsku 1990. Član HDZ-a, zastupnik u Saboru od 1992. Ministar iseljeništva 1990–91; zamjenik ministra obrane 1991, potom ministar 1991–98. Jedan od organizatora obrane Hrvatske, zalagao se za intervenciju hrvatske vojske u BiH. Dopredsjednik HDZ-a od 1993.

Odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Osim toga, nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske. Pokopan je 7. svibnja 1998. na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja.

Na njegovom grobu stoji jasna poruka:

Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti! (Lk 17,10)

Dokumentarni film “Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene”

Kažu da je bio čovjek od riječi, težak za pregovore, nepokolebljiv u provedbi odluka. Svjetski su ga političari uvažavali i vjerovali mu a dio domaće javnosti i medija nastojao ga je diskreditirati. O njemu se još uvijek malo zna.

Tko je bio Gojko Šušak, ratni ministar obrane pobjedničke hrvatske vojske?

 

Hercegovački portal