Naslovnica Društvo Dragan Čović: Prihvatili smo uvjete SDA, Izetbegović je sve odbio. On blokira...

Dragan Čović: Prihvatili smo uvjete SDA, Izetbegović je sve odbio. On blokira sve!

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, najavio je da će u narednim danima održati još nekoliko sastanaka s predstavnicima bošnjačkih i srpskih stranaka i međunarodne zajednice, nakon čega će se znati ima li šanse da dođe do izmjene Izbornog zakona. Nakon toga slijede sjednice Predsjedništva HDZ-a i HNS-a na kojima će donijeti odluku o izborima.

 

 

U zgradi Parlamenta BiH upriličeno je “Druženje uz kavu” s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, koji je govorio o neuspjelim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Ovo odgovara nekim zabavama”

Čović je rekao da mu je žao što proces nije završen.

“Bila je to još jedna šansa nakon Neuma. Bojim se da smo u jako teškom trenutku kada nismo riješili izmjene izbornog zakona i sve presude. Ove presude bile su preduvjet za kandidatski status BiH. Sada nemamo predformalne uvjete za organizaciju izbora” , rekao je Čović.

Spomenuo je i niz drugih neriješenih pitanja, dodajući da to “nekim stranama odgovara”.

“Nismo ja i HNS usamljeni u stavu temeljenom na zakonu. Činjenica je da je bilo dosta onih koji su na suđenjima govorili da će izbori biti što god oni rade, a onda smo skrenuli pažnju da to ne doprinosi pregovorima”.

O “prijetnjama” Bakira Izetbegovića

Govoreći o izjavama Bakira Izetbegovića, lidera SDA, rekao je da je na jasan način doživio poruku “da morate platiti za ono što ste učinili”.

“Što se tiče fizičkih prijetnji, ja ih doživljavam godinama. Ima ih najmanje 50, da ću biti maknut itd. Ali radim svoj posao, ne opterećujem se time. Izetbegovićeva izjava, što god to značila, izrečena je na dan kada smo trebali završiti pregovore. Dok smo razgovarali, Izetbegović je pokušao uzeti neke stvari. Na njegovu izjavu, vezano uz izbor člana Predsjedništva, da nije povrijedio osjećaje hrvatskog naroda i da to čine ljevičari – dobio je odgovor. Rečeno mu je ‘Bakira, to nije istina. Bakire, to radiš ti i Islamska zajednica. Izabrali ste još jednog člana Predsjedništva, a ja sam u tome sudjelovao – da ne citiram dalje”.

Model za Dom naroda

Govoreći o Domu naroda, kazao je da se nije razgovaralo o modelu 16+1, već o formiranju ad hoc kluba u kojem bi svaki Hrvat izabran iz Sarajeva, Goražda i Tuzle činio klub i birao 17 zastupnika.

“Dogovoreno je, a ne 16+1. Što se tiče izbornog izbora člana Predsjedništva, to nije prijedlog HDZ-a. Naš prijedlog su dvije izborne jedinice. Usuglašen stav je 300 izbornih bodova za koje nismo, ali smo rekli da ćemo prihvatiti uvjetno ako paket bude cjelina. Sve ostalo je izmišljotina. Istina je što je rekao Konaković. Nije mogao vjerovati u kojoj mjeri ćemo prihvatiti uvjete SDA. Onda sam stao. Rekao sam pregovaračima da ću sve prihvatiti i da će vidjeti da će SDA opet sve odbiti. I to se dogodilo”.

On je naveo da “Bakir Izetbegović blokira sve u FBiH”. Naveo je da direktor FUP-a tri godine ne može biti Hrvat te da ne želi citirati Izetbegovića kako je objasnio jer to nije bilo ugodno za uši.

O trošarinama i fiskalnom paketu

Čović je kazao da će na sjednici Doma naroda polovina točaka, od ukupno 28, biti o fiskalnom paketu. Upitan osjeća li se odgovornim za ovu situaciju, rekao je:  “Pratite kako će se netko ponašati. Učinio sam sve da zaštitim ključne elemente funkcioniranja BiH i da se vratim u normalne političke okvire. Radim na tome 24 sata dnevno i ne osjećam se odgovornim.”

 

Hercegovački portal