Naslovnica Politika Europski diplomati stižu u Sarajevo, kreću novi pregovori o izbornom zakonu

Europski diplomati stižu u Sarajevo, kreću novi pregovori o izbornom zakonu

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je sinoć novu posjetu na najvišem nivou diplomata Europske unije Sarajevu.

 

Kako je rekao, cilj posjete je pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena Izbornoga zakona u BiH.

“Koliko mi je poznato HNS je odlučio sudjelovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka”, rekao je Plenković.

Prema njegovim riječima, “ne može jedna strana nametnuti nova rješenja, ona moraju biti plod dogovora”.

“Nisam optimist, ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom”, naglasio je Plenković večeras nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, javio je HRT.

HDZ BiH jučer je u Mostaru također održao sjednicu Predsjedništva stranke. Zasjedanje je bilo usmjereno na temu Općih izbora i njihovog održavanja.

Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo je duboku zabrinutost zbog pitanja “nezakonitosti i netransparentnosti” tijekom nadolazećeg izbornog procesa jer smatraju trenutni sastav SIP-a BiH nelegalnim.

“Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za provedbu izbora”, navode.

Hercegovački portal