Naslovnica Društvo Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao je izjave predsjednika RH Zorana Milanovića

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao je izjave predsjednika RH Zorana Milanovića

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao je izjave predsjednika RH Zorana Milanovića, koji ustrajava na blokiranju ulaska Švedske i Finske u NATO sve dok se ne riješi pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH, kako bi se omogućilo da i Hrvati mogu izabrati člana Predsjedništva BiH i sve izaslanike u hrvatske klubove domova naroda.

 

“Nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori. Nažalost, ipak je izabrani predsjednik pa ga mediji prenosi. Da je to rekao netko bez naslova, ne bi ga prenosili. Dobio sam signal od kolega da nas je nazvao izdajicama. Indikativno je da to po njegovim kriterijima govori čovjek koji je aktivno išao u kampanju u Sarajevo agitirati za izbor Željka Komšića protiv interesa BiH.

Ni trunke, ni zanoktice vjerodojnosti onoga koji u crvenom šuškavcu odlazi u Sarajevo agitiriati protiv HDZ-a BiH, za Željka Komšića. Kredibilitet mu je nula.”

“Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi. Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom. Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nijepoznato.

Ali mi je poznato da je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše partnerice u trenutku kada one nakon desetljeća ustrajanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluek da procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolej da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5.”

“Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša vlada i diplomacija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje izbornog zakona i prava Hrvata u BiH. Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada dok je predsjednik, ali još više i prije kao predsjednika vlade.

“Ne vidim da je kao premijer dizao temu Hrvata u BiH”

Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. Ako neke stranke među hrvatskim u BiH misle da će im prijetnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH. Agenda mu je ne pomoći, ali iskoristiti i izrabiti loš položaj Hrvata u BiH da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar sabora, oslabila politička baza u BiH. Iz pakosti želi naštetiti meni i HDZ-u.

Ako je postojala želja da se pomogne, onda se to ne radi vrijeđanjem, vrijeđanjem mene. Govori da smo mi servilni. Blokirao je Švedsku i Finsku i poslao prorusku poruku, protiv cijelog Zapada i članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interesu neširenja NATO-a i na stranu Rusije. Ovo su ozbiljne, vrlo duboke, jako nesmotrene akcije koje podnosi bez da se dogovarao s nama.”

Plenković je rekao da je Milanoviću u veljači pisao da se nađu i rasprave o invaziji na Ukrajinu.

“Zbog Milanovićevih izjava NATO nas gleda čudno, traži od nas da to riješimo”

“Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, koja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske. Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajnička politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komišća? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan”, rekao je.

“Doveli smo se u poziciju da naši partneri iz NATO-a gledaju čudno zbog Milanovićevih izjava. Znate kako sad gledaju na nas, na vladu? “Možete li vi ovo nekako riješiti da to više ne čujemo”, tako oni misle o nama sada”, rekao je Plenković./HMS/

 

Hercegovački portal