Naslovnica Promo Hratska može proći sa samo dva osvojena boda, ali i ispasti s...

Hratska može proći sa samo dva osvojena boda, ali i ispasti s pet!

Hrvatska i Maroko odigrali su utakmicu bez pogodaka, iz koje je svakoj momčadi pripao po bod, dok je u drugoj utakmici skupine Belgija savladala iznenađujuće dobru Kanadu rezultatom 1:0. Što to znači za rasplet skupine i kako Vatreni mogu proći, odnosno ispasti s turnira?

 

 

Drugo kolo na rasporedu je u nedjelju, a sastat će se Hrvatska i Kanada te Belgija i Maroko. Pred te susrete, u situaciji u kojoj Belgija ima tri boda, Hrvatska i Maroko po jedan, a Kanada je bez boda, zanimljivo je pogledati moguće rasplete naše skupine, piše Gol.hr.

Prolazak dalje s dva osvojena boda

Nakon prvog kola moguća je situacija u kojoj bi Belgija imala svih devet bodova, odnosno da pobijedi u preostale dvije utakmice, protiv Maroka i Hrvatske.

U toj situaciji otvara se opcija u kojoj bi preostali susreti, odnosno susreti Hrvatske i Maroka protiv Kanade, završili bez pobjednika. Tad bi sve tri momčadi imale po dva boda i prošao bi dalje onaj s najboljom gol-razlikom.

Hrvatska bi u tom slučaju prošla dalje u slučaju poraza od Belgije s jednim pogotkom razlike te ukupno većim brojem postignutih pogodaka od dva spomenuta konkurenta, ako oni također izgube s jednim pogotkom razlike, odnosno više postignutih pogodaka od Kanade, u slučaju da Belgija savlada Maroko s dva ili više pogotka razlike.

Prolazak dalje s tri osvojena boda

Hrvatska može proći dalje i s tri utakmice bez pobjede, ali i bez poraza. To bi bilo u slučaju da Kanada i Maroko remiziraju, a Belgija savlada Marokance. Tad bi našim reprezentativcima u posljednjem susretu bio dovoljan bod, kao i u nedjeljnom susretu protiv Kanade.

U tom bi slučaju Belgija imala sedam bodova, Hrvatska tri, a Kanada i Maroko po dva boda.

Prolazak dalje s četiri osvojena boda

Hrvatska uz pobjedu protiv Kanade i poraz od Belgije prolazi dalje ako Maroko ne osvoji četiri boda u svoja dva preostala susreta ili ne ostvari bolju ukupnu gol-razliku uz opciju pobjede protiv Kanade i poraza od Belgije.

U slučaju pobjede nad Belgijom i poraza od Kanade situacija je malo kompliciranija. Hrvatski prolazak tada bi ovisio o više faktora, a čak je moguća i situacija u kojoj bi sve četiri momčadi završile s po četiri osvojena boda. Tada se ide na gol-razliku, što nama uz 0:0 iz prvog susreta trenutačno nije draga opcija.

Ispadanje s četiri osvojena boda

Najočitiji primjer ovog negativnog ishoda bio bi pobjeda protiv Kanade, uz poraz od Belgije te neodlučeni ishod Belgije i Maroka te pobjedu Maroka nad Kanadom. Tada Belgija osvaja sedam, a Maroko pet bodova.

Druga opcija ispadanja s četiri osvojena boda već je spomenuta gore, ona najmanje realna, kad bi Hrvatska izgubila od Kanade, a savladala Belgiju. Kao što je navedeno, tu se stvara više opcija i zapravo je trenutačno u takvom ishodu možda i veća šansa za ispadanje nego za prolazak skupine. Ali isto tako i previše kalkulacija da bi se sada razlagalo.

Prolazak s pet osvojenih bodova

Pet bodova saldo je s kojim se većinom prolazi skupinu, pa bi tako trebalo biti i ovoga puta.

U slučaju boda protiv Kanade i pobjede nad Belgijom Hrvatska je svakako u osmini finala, odnosno ne postoji šansa u kojoj bi dvije momčadi završile ispred nje.

Također je prolazak siguran u slučaju pobjede protiv Kanade s dva ili više pogotka razlike te boda protiv Belgije.

U slučaju pobjede nad Kanadom s jednim pogotkom razlike i boda protiv Belgije nešto bi ipak ovisilo o drugim susretima. Prolazak je siguran, osim u šokantnom ishodu koji bi se dogodio u slučaju navedenom u odlomku ispod.

Ispadanje s pet osvojenih bodova

Nažalost, moguća je i opcija u kojoj završavamo natjecanje s jednom pobjedom i dva neodlučena rezultata.

To bi se dogodilo kad bismo savladali Kanadu s jednim pogotkom razlike te odigrali neodlučeni susret s Belgijom, dok bi to isto napravili i Marokanci, eventualnu uz njihovu još veću pobjedu nad Kanadom.

Tada bi se zatvorio krug tri momčadi s po pet bodova i gol-razlika bi bila odlučujuća. Trenutačno tu nitko nije u prednosti, iako se čini se najviše gubi Belgija time što je protiv Kanade odigrala 1:0.

Bilo kakva druga pobjeda Maroka ili Hrvatske protiv istog protivnika tu bi ekipu na papiru stavila ispred Belgije, no i dalje bi Belgija i Maroko imali priliku napraviti dobar posao u eventualnom međusobnom neodlučenom ogledu (recimo rezultat 3:3 obje bi reprezentacije doveo na prag drugoga kruga).

Hercegovački portal