Naslovnica Politika Formiranje Vlasti u FBiH: Lendo pisao predsjednicima bošnjačkih i hrvatskih stranaka

Formiranje Vlasti u FBiH: Lendo pisao predsjednicima bošnjačkih i hrvatskih stranaka

Novoizabrani član rukovodstva Federacije BiH (predsjednik/dopredsjednik) iz bošnjačkog naroda Refik Lendo uputio je pismo predsjednicima SDA, Bakiru Izetbegoviću, HDZ-a, Draganu Čoviću i SDP-a, Nerminu Nikšiću, vezano za uspostavu vlasti u FBiH.

 

-Poznato vam je da se prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika mora obaviti dogovorom između troje izabranih kandidata. Shodno tome, uputio sam pismo gospođi Bradari i gospodinu Stojanoviću u kojem sam im predložio da u petak, 24. veljače 2023. godine, s početkom u 10 sati, u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održimo sastanak na kojem bismo razmatrali pitanja izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, navodi Lendo u pismu.

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, dodaje on, neophodan je politički dogovor.

-Podsjetit ću Vas da su od potpisivanja Washingtonskog sporazuma do danas Vladu Federacije Bosne i Hercegovine činile, prije svega, one političke stranke na čiji prijedlog su birani predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju, to su SDA, SDP i HDZBiH, sa svojim partnerima. Nikada do sada izbor predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije obavljen bez cjelovitog političkog dogovora koji podrazumijeva i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te se nikada nije desilo da u tom dogovoru ne sudjeluju stranke koje imaju predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, ističe Lendo.

 Kako bi sastanak čije je održavanje predloženo za petak 24. veljače 2023. godine bio produktivan, Lendo poziva Izetbegovića, Čovića i Nikšića da obave neophodne političke razgovore o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te naprave sporazum o pitanjima izbora predsjednika, premijera i članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Hercegovački portal