Naslovnica Crkva Biskup Bože Radoš dobio svoj “Hercegovački slučaj”

Biskup Bože Radoš dobio svoj “Hercegovački slučaj”

U Hercegovini nije lako biti biskup, ili je pošto čelni čovjek Crkve u Hercegovini ne mora rješavati nijedan problem, a ako ga pak produbljuje imat će podršku establišmenta.

 

Vjerojatno je tako lakše, jer ako progoniš Gruđane, Mostarce, Širokobriježane, Čapljince… establišment te podržava. Samo ne smiješ tražiti ili, ne dao Bog, donijeti neko rješenje za dobrobit svih aktera Hercegovačkog slučaja i Međugorskog fenomena.

Mnogi su, upravo zato što nisu mogli ići zajedno s establišmentom koji progoni svećenike ili čeka njihovu mučeničku smrt, odbili užarenu stolicu u Hercegovini.

Varaždinski biskup vlč Bože Radoš je, iako to crkvena vodstva službeno nisu potvrdila, među prvima odbio čelnu poziciju biskupije u Hercegovini, a kad se vidjelo da nitko od domaćih ne želi biti podupiratelj progona, otmice i laži, onda se krenulo tražiti biskupe izvana. Znamo kako je završilo.

Međutim, Bože Radoš je, što smo i spomenuli, prihvatio funkciju u Varaždinu.

Mislio je sve će biti jednostavnije, nema tu zadrtih Hercegovaca kojima je dragi Bog na prvome mjestu, a onda ovozemaljske službe, ali ispostavilo se da tvrdih oraha ima svugdje.

Morao je razmišljati i o tome da je Hercegovac, a takvima se teško prašta gdje god u Hrvatsku došli. Tako su ga nedavno “napali” vjernici jer je, prema mišljenju nekih, u propovijedi kritizirao molitvu krunice na Trgu bana Jelačića, a kakva je haranga pokrenuta, i sam velečasni Bože kasnije se pravdao kako nije mislio na molitelje, nego na propovijed koja je bila aktualna tog dana pa je izvlačenje ispalo stvarno nemušto. I taman kad se situacija oko tog slučaja smirila, evo novog slučaja oko kojeg se tolika prašina podigla da je biskup morao intervenirati pismom vjernicima. U pitanju je župa Sveti Martin na Muri.

Naime, više od 150 kuća ostalo je bez blagoslova ove godine jer su se vjernici pobunili protiv novog župnika Mladena Gorupića. Prema njihovim riječima, on je u vremenu teške financijske situacije krenuo u projekt uređenja župne kuće vrijednog 130 tisuća eura. Međutim, Medjimurski.hr tvrdi da razlog nije financijske prirode, nego se taj dio župljana pobunio protiv premještanja prečasnog Ivana Hercega, ranijeg župnika.

U cijelu situaciju upetljale su se i “seoske priče”, a kad to krene o svećenicima onda se više ne zna ni tko pije ni tko plaća.

Biskup Radoš, pošto je odbio gasiti vatru u Hercegovini, ili ne činiti ništa već biti Ratkov poslušnik, sada mora gasiti vatru u Svetom Martinu na Muri pa je ovih dana uputio opširno pismo vjernicima.

Čak je i pozvao da se ne uzima novac za projekt od župljana, već, biskupija ima novca pa će oni, izgleda, to riješiti. – U svakom slučaju volio bih da tu stvar dovršimo zajedno, da se više nikomu ne zamjera i nikoga od vjernika dodatno ne opterećuje i poziva na materijalno sudjelovanje , a sve kako bi zajednica pronašla svoj mir. Time bi smo tu stvar priveli kraju i nakon materijalne obnove zajedno se posvetili u potpunosti onom bitnijem a to su pastoralna i evangelizacijska briga o duhovnom rastu župne zajednice – zamolio je biskup Radoš.

Iako su biskupski ordinarijati prepuni novca, i u ovom slučaju pokušat će proći neokrznuto pa se već Općina Sveti Martin na Muri isprsila da se završi župni dvor, a da se mještane smekša kada je u pitanju novi župnik.

Hercegovački portal