Naslovnica Politika BiH od Turske zatražila izručenje generala osuđenog za ratne zločine

BiH od Turske zatražila izručenje generala osuđenog za ratne zločine

Vlasti BiH zatražile su od Turske izručenje umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je prošle godine pravomoćno osuđen za ratne zločine, no odmah nakon toga je napustio zemlju s obrazloženjem kako mora na liječenje.

 

 

Portal Detektor, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka, dobio je potvrdu iz Suda BiH da je na temelju međunarodne tjeralice, koja je raspisana u studenome prošle godine, sada i službeno upućen zahtjev Turskoj za izručenje Mahmuljina jer je utvrđeno kako je on utočište potražio u toj državi.

“Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za izručenje”, stoji u očitovanju suda, koji je Mahumljina u travnju prošle godine pravomoćno osudio na osam godina zatvora.

Mahumljin je tijekom rata od 1992. do 1995. bio zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH u čijem su sastavu bila i postrojba “El mudžahedin”, koju su činili dragovoljci iz islamskih zemalja poznati po brutalnom postupanju prema ratnim zarobljenicima, prenosi Hina.

Mahmuiljin je po zapovjednoj odgovornosti proglašen krivim upravo za takve zločine počinjene na području mjesta Zavidovići i planine Vozuća, u središnjoj Bosni, gdje su islamistički ratnici, kako je utvrđeno tijekom sudskog postupka, 1995. ubili najmanje 53 zarobljena pripadnika vojske bosanskih Srba i pritom nekima od njih ritualno odsjecali glave.

Izricanje presuda od najmanje pet godina zatvora u pravilu znači i automatsko trenutačno određivanje pritvora osuđenika, no to se u Mahmuljinovu slučaju nije dogodilo nego mu je sud naknadno uputio poziv da se javi za izdržavanje kazne.

Mahmuljin je do tada već napustio BiH, a njegovi su odvjetnici tvrdili kako je morao otići u inozemstvo na liječenje, no medicinsku dokumentaciju kojom bi po potvrdili nikada nisu dostavili.

Detektor podsjeća kako je Sud BiH do sada odredio raspisivanje tjeralica za 172 osobe koje su osuđene ili se terete za ratne zločine u toj zemlji, a pobjegle su u inozemstvo.

Hercegovački portal