Naslovnica Zanimljivosti Rok za uspostavu vlade FBiH istječe, rješenja za blokadu još nema

Rok za uspostavu vlade FBiH istječe, rješenja za blokadu još nema

U četvrtak istječe zakonski rok za uspostavu nove vlade Federacije BiH pa je zakazana sjednica Zastupničkog doma entitetskog parlamenta na kojoj bi o tome trebalo raspravljati, no ne znači da će predloženi kandidati za premijera i ministre biti potvrđeni, doznaje se u srijedu od parlamentarnih stranaka.

 

Članovi kolegija Zastupničkog doma i predstavnici klubova parlamentarnih stranaka dogovorili su se da se sjednica svakako održi u četvrtak, s obzirom da 6. travnja istječe rok do kojega bi morala biti potvrđena nova vlada, koju po ustavu imenuju predsjednica i dva dopredsjednika entiteta.

“Sjednica će biti održana no sad je teško kazati što će se na njoj dogoditi”, kazao je novinarima u Sarajevu Admir Čavalić, predsjednik kluba zastupnika Stranke za BiH (SBiH), jedne od članica bošnjačko-građanskog bloka koji bi zajedno s HDZ BiH trebao činiti novu vladu.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara prošlog je tjedna potpisala odluku o imenovanju vlade koju bi trebao predvoditi predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić. Početkom ovog tjedna svoj je potpis na tu odluku dao i srpski dopredsjednik Federacije Igor Stojanović, no bošnjački dopredsjednik Refik Lendo, iz Stranke demokratske akcije (SDA), to uporno odbija učiniti uz obrazloženje kako ne želi podržati vladu u kojoj nema ministara iz njegove stranke.

Takva se situacija nije dogodila nikada otkako je 1994. formirana Federacija BiH, koja je potom postala entitet u sastavu države stvorene Daytonskim sporazumom.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović kazao je u utorak kako sada “nema niti govora” da bi Lendo dao suglasnost za imenovanje vlade kako ju je predložila Bradara.

“Sada sam postao još tvrdoglaviji”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako je takvu odluku donio zbog toga što je su njegovoj supruzi Sebiji oduzete znanstvene i akademske titule, a Osman Mehmedagić, njegov čovjek od povjerenja i donedavni ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kažnjen američkim sankcijama.

Po Čavalićevim riječima, procedure su jasne pa je činjenica da se o potvrdi nove vlade ne može glasati dok imenovanje ne potpiše i Lendo. Kako je jasno da on to odbija u četvrtak bi se moglo raspravljati samo o tome kako trenutačno stvari stoje.

Neizvjesno je hoće li visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt intervenirati kako bi deblokirao proces uspostave vlade, što priželjkuju iz stranaka bošnjačko-građanskog bloka. On se o toj mogućnosti nije očitovao, a iz njegova su ureda najavili samo kako će se Schmidt u srijedu iza zatvorenih vrata sastati s čelnicima Federacije.

Sadašnju entitetsku vladu predvodi Fadil Novalić, kojega je u srijedu Sud BiH osudio na četiri godine zatvora zbog sporne nabavke respiratora tijekom pandemije. Novalić, predstavnik SDA, na poziciji premijera je već punih osam godina i nema naznaka da bi nakon presude mogao podnijeti ostavku, jer za to nema zakonske obveze s obzirom da osuda nije pravomoćna.

Hercegovački portal