Naslovnica Politika Milorad Dodik najavio da će se 23. svibnja sastati s Putinom

Milorad Dodik najavio da će se 23. svibnja sastati s Putinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi 23. svibnja trebao biti u Moskvi i sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

Dodik je rekao da neće razgovarati o oružju, ali da ga zanima kako gleda na budućnost svijeta, da li bi se mogli prilagoditi tome.

Razgovarat ćemo o toj temi, pokušat ćemo razgovarati o razvojnim projektima, tražit ćemo neke modalitete – rekao je Dodik.

Istaknuo je da je izabran da u ime naroda predstavlja njihovu težnju i da je to njegova obaveza.

Dodik je upitao što nam je Rusija učinila, te dodao da mu je žao zbog sukoba u Ukrajini, kao i da Zapad pokušava produžiti taj sukob.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH, koja se nameće bilo kome, ne može opstati, te da smatra mogućim da se Republika Srpska pripoji Srbiji.

Dejtonski sporazum stvorio je Bosnu koja se nikome ne nameće, a sada se želi nametnuti. Naravno, nećemo prihvatiti to nametanje – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republici Srpskoj ne treba BiH, koja je neustavna i u kojoj su blokirani projekti važni za RS, te kažu da skrnavi Dejtonski sporazum.

– Ne možemo se ništa dogovoriti – kaže Dodik.

Kazao je da će Republika Srpska povući srpske suce iz Ustavnog suda BiH, jer što će oni tamo.

Dodik je nazvao zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da njegovom posjetu Zagrebu ne prisustvuje veleposlanik Srbije u Hrvatskoj, već diplomat bošnjačkog naroda.

Ako Bosna i Hercegovina ne može biti ustavna, onda će Republika Srpska biti samostalna – rekao je Dodik.

Istaknuo je kako ima korektne i dobre odnose s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, pred kojom je jedan od najtežih trenutaka u novijoj političkoj povijesti.

– Pored stalne borbe Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i da Kosovo ostane u sastavu Srbije, kako to Ustav predviđa, sada su se dogodila ova dva tragična događaja koji su zakomplikovali situaciju i učinili ljude još osjetljivijim – rekao je Dodik.

Rekao je da je protiv bilo kakve politizacije tragičnih događaja.

Ovdje smo to osjetili kada opozicija nije otišla s Trga Krajine, zloupotrebljavajući tragičnu sudbinu jednog mladog čovjeka ovdje u Banjoj Luci – rekao je Dodik, dodavši da je ovo trenutak u kojem Srpska treba biti jedinstvena.

Hercegovački portal