Naslovnica Život Mostar: Obilježena 32. obljetnica Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Mostar: Obilježena 32. obljetnica Hrvatske zajednice Herceg Bosne

“HZ HB je utemeljena u ratno vrijeme, kada nije bio rat u BiH, ali je bio u okruženju i ona je bila jamac opstanka Hrvata u BiH, što je naša bliža povijest i pokazala”, kazala je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

 

Naime, obilježavanje 32. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne započelo je u petak u Mostaru polaganjem vijenaca kod spomenika ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Kako je istaknula Bradara, “tamo gdje je bila osnovana i utemeljena i dobro organizirana HZHB, hrvatski narod je ostao na svojim ognjištima i nije bilo progona hrvatskog naroda”.

Predsjednica Federacije BiH naglasila je kako je hrvatski narod i danas na tim prostorima te “dobro živi”.

“Mislim da Hrvati su dali veliki značaj samom opstanku BiH i danas su jamac opstanka BiH, bez obzira koliko nas osporavali i iskrivljavali povijesne činjenice. Mi smo temelj BiH i takvi ćemo i ostati”, navela je.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović čestitao je svima koji sebe vežu za “ono što je iznjedrila u svojoj organiziranosti HZHB i HRHB”.

“Gdje nije bilo organiziranosti izvršne i zakonodavne vlasti među hrvatskim narodom, tamo on i nije opstao, a veže se za HRHB. Uvijek sjećanje na sve one velike ljude koji su imali dovoljno odlučnosti, hrabrosti i vizije, kako zaštiti svoj dom, svoj narod i cijelu BiH.

Da nije bilo HZHB pa HRHB danas ne bi bilo ni BiH kao međunarodno priznate države”, istaknuo je Čović.

Zahvalio je hrvatskim sinovima te naveo kako se mladi moraju učiti povijesti.

“Uvjeren sam da možemo i moramo biti ponosni na ono što HZHB jeste. Mi se moramo sjetiti žrtava Vukovara, Škabrnje, slaviti žrtvu onih koji su dali najveće za svoj narod, a to je svoj život. Netko se odlučio da se u jednom ratu mogu zaustaviti ratna zbivanja, to je bio Daytonski sporazum i ostali sporazumi, a mi smo njime rat zaustavili”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Dodao je kako je “cijena tog dogovora bila transformiranje svih institucija koje su imale državotvorne elemente, kod sva tri naroda”.

“Svi elementi HRHB su ugrađeni u Federaciju BiH, a mi još uvijek tragamo za našim elementima konstitutivnosti, od legitimnog predstavljanja jer neki i dalje nisu zadovoljni time. Na nama je da gradimo svoje mjesto u BiH, ovo je naša domovina, domovina naroda koji želi biti legitimno predstavljane i imati sve elemente uključenosti u sve razine vlasti”, poručio je Čović.

Prorektor za znanost Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak istaknuo je kako je cilj obilježavanja “da se ne zaboravi i da mladi uče o Herceg-Bosni i da to za njih ne bude srednji vijek, a da mi ne budemo krivci što oni ne uče o Herceg Bosni”.

Bivši predsjednik Federacije BiH Vladimir Šoljić naglasio je kako je osnivanje HZHB bila jedna od najvažnijih odluka.

“Prava i pravovremena odluka, kad je bilo izvjesno da će se rat prenijeti u BiH i to je temelj obrane Bosne i Hercegovine”, naglasio je Šoljić. Izaslanik u klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić naglasio je kako ljudi tada nisu vjerovali da će “taj požar biti tako velik i da će se tako prenijeti u BiH”.

“Ta odluka je bila pravovremena i do napada na Mostar nije bilo nikakve akcije”, istaknuo je Ćosić. Nakon polaganja vijenaca u nastavku programa predstavljena je knjiga mr. sc. Stjepana Marčetića “Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine”, prenosi Bljesak.info.

Hercegovački portal