Naslovnica Društvo Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj iskazala odlučnu potporu BiH na...

Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj iskazala odlučnu potporu BiH na europskom putu

U povodu skorašnje posjete predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, u ime Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj, izražavamo našu punu potporu na putu Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

 

 

Duboko smo svjesni napora koje predsjednik Vlade RH Plenković ulaže kako bi EU što prije započela pregovore o članstvu BiH, što također pozdravljamo.

U razdoblju koje prethodi pred Bosnom i Hercegovinom mnoštvo je prilika za reforme i pozitivne promjene. Kao zemlja koja je prošla sličan put, Republika Hrvatska je pravi primjer dobre prakse čije znanje i iskustvo u navedenom području može biti od izuzetne važnosti za ubrzavanje potrebnih procesa u BiH. U deset godina članstva u EU Hrvatska je pokazala kolika je važnost pripadanja europskoj obitelji, od poboljšanja normativne prakse do unaprjeđenja svakodnevnog života građana zahvaljujući brojnim projektima sufinanciranih europskim sredstvima. Shodno tome, ulazak BiH u Europsku uniju značio bi gospodarski rast i razvoj te povećanje prosperiteta svih građana Bosne i Hercegovine, što bi se reflektiralo i na zaustavljanje odlaska Hrvata, ali i svih ostalih građana iz BiH.

U interesu Hrvatske i BiH svakako je jačanje dobrosusjedskih odnosa, zaštita granice, razmjena pozitivnog iskustva i nastavak suradnje s ciljem napretka i prosperiteta za obje zemlje. Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj stavlja se na raspolaganje za svu potrebnu pomoć i potporu u procesu europske integracije BiH.

Priopćenje potpisuje Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine u RH:
– Livanjska zajednica Zagreb
– Udruga Ramska zajednica
– Broćanska zajednica Zagreb – zavičajno društvo građana Hercegovačke Općine Čitluk
– Zavičajno društvo Posušje u Zagrebu
– Klub Ljubušaka Zagreb
– Zajednica Hrvata istočne Hercegovine
– Uskopaljska zajednica u RH
– Zavičajna zajednica Široki Brijeg
– Udruga prijatelja kraljevskog grada Jajca iz Zagreba
– Zavičajni Klub Kupres Zagreb
– Udruga kotorvaroških Hrvata
– Društveno – kulturna platforma za Bosansku Posavinu
– Zaklada dr. Franjo Nevistić, Zagreb – Šujica
– Klub Bugojanaca i prijatelja grada Bugojna
– Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten

Hercegovački portal