Naslovnica Društvo Milorad Dodik bi ove godine mogao pokrenuti secesiju BiH

Milorad Dodik bi ove godine mogao pokrenuti secesiju BiH

Procjena američke obavještajne zajednice. Dodik bi mogao krenuti u otcjepljenje RS i to bi dovelo do sukoba s Bošnjacima.

 

 

Milorad Dodik bi 2024. godine mogao pokrenuti proces odcjepljenja Republike Srpske, što bi dovelo do sukoba u Bosni i Hercegovini, navodi se u izvješću američke obavještajne zajednice.

U dokumentu koji se bavi procjenom prijetnji u svijetu, samo jedan paragraf posvećen je Bosni i Hercegovini iu njemu se izravno kaže da u BiH postoji opasnost od sukoba, objavila je Istraga.

“Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodni nadzor u Bosni i Hercegovini i osigurao de facto secesiju svoje Republike Srpske. Njegove akcije mogle bi potaknuti bošnjačke čelnike da ojačaju vlastite kapacitete za zaštitu svojih interesa, što bi moglo dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadjačati mirovne snage”, navodi se u dokumentu.

Pojednostavljeno, američki obavještajci procjenjuju da postoji opasnost da Dodik krene u otcjepljenje RS-a, na što bi odgovorili Bošnjaci, što bi dovelo do teških sukoba u Bosni i Hercegovini. U tom slučaju međunarodne snage EUFOR-a bile bi nadjačane.

Podsjećamo, predsjednik RS godinama prijeti otcjepljenjem Republike Srpske. Milorad Dodik za svoju politiku redovito dobiva potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ovo izvješće objavile su američke službe početkom veljače. Petnaestak dana kasnije, predsjednik RS-a Milorad Dodik posjetio je Bjelorusiju i Rusiju, gdje se sastao s Putinom. Tijekom susreta ruski predsjednik odlikovao je Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog.

“Potvrđujemo dobre odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima je da odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo zapadnim sankcijama protiv Rusije”, rekao je Dodik Putinu na sastanku, ističući da neće pokleknuti pred zapadnim sankcijama i pritiscima da se Rusiji uvedu sankcije, zbog čega RS nece glasati.. Dodik je rekao Putinu da mu u ovim pritiscima Zapada posebnu potporu daju mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Međutim, cijelo rukovodstvo RS-a, premijer, predsjednik Narodne skupštine, srpski član Predsjedništva BiH i ja, svi smo dobili sankcije od SAD-a i Britanije. Zahvaljujući našim prijateljima u EU, Europa nam nije uvela iste sankcije”, rekao je Dodik, vodeći se, kako je rekao, onom narodnom “što te ne uništi, to te ojača”.

Hercegovački portal