Naslovnica Zanimljivosti Klinika za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, počela je radom u...

Klinika za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, počela je radom u novoj zgradi

Klinika za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od danas, 25. travnja 2024. godine, počela je radom u novoj zgradi koja se nalazi na Bijelom brijegu.

 

 

”Zbog prilagodbe novim uvjetima rada, molimo za razumijevanje i strpljivost u narednim danima”, naveli su iz mostarske bolnice.

Podsjećamo, u  prosincu 2023. godine upriličeno je svečano otvorenje nove suvremene Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, koja je, očekivano, privukla brojne poznate osobe. Uz domaća izaslanstva, ravnatelj bolnice Ante Kvesić ugostio je i veleposlanika Saudijske Arabije Osama bin Dakhil Al-Ahmadija.

Zgrada Pedijatrije iz 1964. godine s oko 2.000 kvadrata nije bila uvjetna te ju je bilo nemoguće rekonstruirati. Stoga se odlučilo o izgradnji nove zgrade koja treba riješiti pitanje smještaja i uvjeta liječenja djece u Hercegovini za idućih 50 godina.

Godine čekanja No početak izgradnje čekao se godinama. I dok su se još 2013. godine najavljivali prvi radovi, menadžment bolnice imao je pripremljenu svu dokumentaciju, a Skupština HNŽ-a je odobrila zaduženje za ovaj projekt, sve je bilo u Saudijskom fondu koji je trebao kreditirati cijelu ovu priču.

On je realiziran tek 2018. godine, a prvi radovi na objektu za najmlađe pacijente Hercegovine počeli su tek 2020. godine. Početkom 2022. godine Vlada Hercegovačko neretvanske županije u cijelosti je preuzela kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 32 milijuna KM za projekt izgradnje i obnove bolnica u županiji, uključujući i kredit za izgradnju ove klinike u iznosu od 19,2 milijuna KM. Poskupljenje radova Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić tada je kazao kako bi u roku od godinu dana i pola od početka radova djeca trebala imati mnogo bolje uvjete liječenja nego što je to bio slučaj.

No odužio se i završetak radova – pandemija i poskupljenje građevinskih radova i materijala pomjerili su sve rokove.

”Tržište nam je napravilo to da je cijena sa 17 milijuna otišla na 25 milijuna maraka”, rekao je tada ravnatelj SKB-a. Ali bilo je potrebno još sredstava za opremu koju su osigurale federalna i županijska vlada, što znači da je potrebno više od 32 milijuna maraka da se Klinika danas stavi u funkciju. Izgradnju zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar na Bijelom brijegu u Mostaru izvodio je Konzorcij tvrtki ‘A3 doo’ Široki Brijeg i TT-kabeli doo Široki Brijeg. Glavni projekt uradio je projektni biro ‘Urbis 86’ doo Široki Brijeg, a reviziju dokumentacije obavio je biro ‘Čovjek i prostor’ doo Mostar. Nadzor nad izvođenjem radova i izgradnjom zgrade Klinike radio je projektni biro ‘Marben’ doo Čitluk.

Hercegovački portal