Naslovnica Politika BiH iz ove krize neće izaći, Federaciji ćemo uputiti sporazum o mirnom...

BiH iz ove krize neće izaći, Federaciji ćemo uputiti sporazum o mirnom razdruženju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je BiH dovedena u najveću političku krizu iz koje neće izaći.

 

 

– Oni koji najviše govore o BiH, zabili su ekser u njen kovčeg. Republika Srpska će braniti nacionalne i narodne interese – istakao je Dodik nakon sjednice Vlade Srpske u Srebrenici, kojoj je prisustvovao zajedno sa srpskim ministrima u Vijeću ministara BiH. Sjednica je održana uoći današnjeg zasjedanje Opće skupštine UN-a na kojoj će se glasovati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

On je, kako prenosi RTRS, naveo da je Srebrnica odavno politička tema, a da sada, rezolucijom u Općoj skupštini UN, žele nametnuti priču “navodnom genocidu i srpskom narodu pripišu kolektivnu odgovornost”.

Dodik je podsjetio da o ovoj rezoluciji ne postoji odluka ni usuglašen stav Predsjedništva BiH, a da se sva pitanja u BiH moraju rješavati konsenzusom.

– Ne želimo živjeti s onima koji krše Ustav BiH i koji krše strategiju o vanjskoj politici – poručio je predsjednik RS.

On je istakao da će Srpska sačiniti izvještaj o kršenju Daytonskog sporazuma, kreirati sporazum o mirnom razdruživanju i uputiti ga Federaciji.

Dodik je rekao da će Vlada zajedno s lokalnim vlastima, formirati komisiju koja će imati zadatak utvrditi datum jedan dan koji će se godišnje obilježavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

Dodik je rekao da je Srebrenica dio Republike Srpske, da se ne stidi ovog mjesta u kojem žive časni i pošteni ljudi različitih nacionalnosti.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da je danas u razgovoru s predstavnicima lokalne vlasti mogao se uvjeriti da su u Srebrenici skladni međunacionalni odnosi i da nema međunacionalnih problema.

– I ako ih ima, onda se generiraju negdje sa strane – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska želi očuvati stabilan život za sve Bošnjake koji žive u Srpskoj, posebno u Srebrenici.

– Želimo osigurati njihovo pravo na identitet, na vjeru, jamčiti slobodu njihovog življenja, rada i u skladu s Ustavom sva prava koja imaju i drugi – poručio je Dodik./HMS/

Hercegovački portal