Naslovnica Društvo FOTO: PROSLAVA MALE GOSPE U GRABOVOJ DRAGI

FOTO: PROSLAVA MALE GOSPE U GRABOVOJ DRAGI

Kod kipića u Poljicima Grabova Draga uz put Gostuša, Gradac, Grabova Draga, Polog, Mostar godine Gospodnje 1918., Luka Ćubela Beg sagradio je zavjetnu kapelicu na čast Blažene Djevice Marije. Ovdje su se uz kapelicu dva puta godišnje slavila sveta misa, na Božić i u nedjelju po Maloj Gospi. S gradnjom Crkve u Grabovoj Dragi sveta misa na Božić nastavlja se slaviti u Crkvi.

Godine Gospodnje 2018., Ivica Marušić s obitelji Dobrič, ovu begovu marijansku kapelicu sa oltarom je u potpunosti obnovio. On je staru dotrajalu kapelicu obzidao i novi lik Gospe nabavio. Oltar u obliku stećka odvojio od kapele, kako to zahtijevaju naši propisi.

Tako da imamo staru kapelicu u novoj kapelici, za arheologe dušu dalo. Ovom prigodom u ime svih potomaka pokojnoga bega izražavam duboku zahvalnost našem Ivici i njegovoj obitelji i zazivam Božji blagoslov na njih i na sve nas. Ali pazite, što je prvo. Prvo je počelo s Begom, nastavilo se s Ivicom. Opet će doći vrijeme kad će se nastaviti preko nekog trećeg, ali ovo svetište majke Božje neka stajno bude dok je svjeta i vjeka.

Uvodne riječi izrekao je fra Bonifacije Barbarić. Ove se godine okupilo preko par tisuća vjernika ne samo iz Grabove Drage nego i iz drugih dijelova župe Mostarskog Gradaca, tako iz Širokog Brijega i Mostara. Misno slavlje i blagoslov obnovljene kapelice predvodio je fra Mile Vlašić iz Čapljine, koji je vrlo lijepo, poticajno i poučno govorio o Gospi, majčinstvu i življenju vjere. “Braćo i sestre imamo najljepšu kapelicu na svjetu,stotinu godina,a kao da je mlada. Ako i nije možda najljepša na svjetu, jer drugi će reć sa Orovnika naša je ljepša, oni iz Mostara, oni sa drugog kraja svjeta. Ako i nije možda najljepša, posvećena je najljepšoj na svjetu a to je Gospi.

Blagoslovljena ti među ženama, Gospu nazivamo najljepšom, i najvećom među svim ženama. Zato i ova kapelica ovdje ima svoju ljepotu, ne samo u kamenu nego iz sebe ima svoju ljepotu, ne samo zemaljsku nego i nebesku,j er gospina ljepota bila je ljepota ne njezine samovanjštine, nego još više njezina srca, njezine duše, čistoće kojom je ona osijevala. Tko je Gospa? Na njezin rođendan spominjemo se na njezin nebeski rođendan.

Znamo i prepoznajemo ono što nam je bilo kod rođenja još uvjek nejasno, još uvijek nedorečeno. Bit će na veliku Gospu svima jasno, bit će u potpunosti očitovano, Gospa je uvjek bila ono što je i u trenutku prijelaza sa ovoga svijeta. Uznesenje na nebo pokazalo se bila je čista, bila je sveta, bila je sva božje milosti puna, kako je anđeo nebeski oslovio. Zato ovdje danas stojimo na ovom svetom mjestu i želimo od nje moliti da nas ona vodi putom čistoće, putom svetosti. Ne zaboravimo, ovaj put koji je prolazio i prolazi danas nije tako aktivan kao nekada, zvao se bili put-vlaški put, ovce bi ovuda išle iza njih se ne samo prašina dizala, nego bjelina.

Ovaj put danas nazovimo jednim novim imenom, a to je Gospin put. Gospa je ona koja je Isusa u život upućivala, prve ga korake učila, prve riječi izgovarati ga učila, kada su opasnosti dolazile tko je uz njega bio.? Opet ona, i pod križem, danas na križevcu, onda na kalvariji. Gospa je stajala i tu bila. Gospin put pravi je put jer to je Božij put i danas odavde ponesimo Gospu sa sobom na naše životne putove.
Ima nas sa raznih strana, ima nas sa raznim poteškoćama i problemima, ima nas sa raznim potrebama, ali utecimo se njoj. Ova spomen kapela i prvi put podignuta, bila je znak zahvale za njezinu pomoć. Na dalekomu neizvjesnomu putu koji je Luka Beg imao.

Ona je isto tako obnovljenom kapelicom pokazatelj i dokaz onih koji su zavjetovali za pomoć koju su primili. Gospa nas povezuje ne samo kroz vrijeme nego i kroz prostore, ona nas želi ujediniti i povezati kao djecu svoju ne pitajući tko je iz Iz Grabove Drage, tko iz Graca, tko iz Dobriča, ona je jednostavno majka sviju nas. Izabirući gospin put, izabirući Gospu na našem putu vidimo sigurni da će se ona zagovarati za nas”. Nadahnute su riječi fra Mile Vlašića!

Nakon svete mise tradicionalno se zapjevala ganga, a slavlje se nastavilo uz pjesmu i bogatu trpezu u obližnjem šatoru koji je ovom prilikom postavljen za sve vjernike i goste, dar našeg dobročinitelja Ivice Marušića.