Naslovnica Društvo Grude se sjećaju svog heroja! Obilježava se 25 godina otkad je Goran...

Grude se sjećaju svog heroja! Obilježava se 25 godina otkad je Goran Spajić položio život za hrvatski narod

U predvečerje rata, kada je sve mirisalo na teške godine za Hrvate u Hrvatskoj i BiH, kada se razoružavala teritorijalna obrana, a dan kasnije JNA se preustrojavala, kada je u Kninu počela “Balvan revolucija” i ništa nije mirisalo na dobro jedan grudski dječak, tek završeni srednjoškolac, početkom rujna 1990. godine otišao je u Osijek upisati se na prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Tada je imao 19 godina i završenu školu za strojarskog tehničara.

 

Bio je to Goran Spajić – Gogo iz Gruda.

 

U studentskoj službi bijaše upisano Grude, a kao država Hrvatska.

 

Neki kažu da je pogreška, ali više ćemo vjerovati da je bilo proviđenje i da Grude koje će samo godinu i dva mjeseca nakon Spajićevog upisa na fakultet postati glavni grad Herceg Bosne nisu pored imena svog simbola Gorana Spajića slučajno upisane u Hrvatsku. One su bile i ostale srce Hrvatske zajednice, kasnije i Hrvatske republike Herceg Bosne.

 

Za upis na studij Spajić je morao dobro uraditi matematiku i kemiju. I ne samo da je tog 14. rujna dobro uradio već je bio među najboljima s 27 od mogućih 30 bodova iz matematike i 26 od mogućih 30 bodova iz kemije.

 

Prema pravilima, nakon upisa na fakultet, trebalo je ići služiti vojsku JNA i Goran je poslan u Banja Luku. Ali, bilo je to u tom vremenu protivno uvjerenjima čestite hrvatske obitelji Spajić, njegovog oca danas pok. Bogdana i njegove majke Nedjeljke. Preko prijatelja Hrvata, Bogdan je uspio ishoditi da sina povuče iz JNA, a u tome je pomogao otac Domagoja Tomasa, čijim se riječima iz godišnjaka Matice Hrvatske za potrebe ovog teksta koristio portal Grude.com, na čemu uz njega, zahvaljujemo i Anti Mlinareviću, branitelju HVO-a koji ne zaboravlja važne datume za hrvatski narod, a u kojima je i sam sudjelovao.

 

Kada se Goran vratio u Grude odmah se upisao u HVO Grude, te se odlučio krenuti u borbu protiv agresora. On, tada 20-godišnjak pod zastavom Hrvatskog vijeća obrane.

 

Godine 1993., u vremenu kada su HVO i Herceg Bosna upisali brojne pobjede, nekoliko dana nakon utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne, Goran je poslao zamolbu da ga se ispiše s fakulteta. Potpisao ju je 8. rujna 1993. godine, a u dokumentu stoji da ispis traži zbog toga što se “sada nalazim u postrojbama HVO-a, borim za slobodu Hrvatske Republike Herceg Bosne…”

 

Zamolba je uvažena 14. rujna.

 

Samo 6 dana kasnije, 20. rujna, vremenu teških sukoba s Armijom BiH Spajićevim selom Pešija su se prolomili plač i jecaji koji su se širili dalje cijelim Grudama i Hercegovinom. Goran je poginuo na Vrdima, na lokaciji Jedrinje – Mostar, pogođen hicima iz automatskog oružja.

 

U godinama koje su uslijedile, nakon potpisivanja neovisnosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine Goran Spajić postao je jedan od najistaknutijih heroja Domovinskog rata s područja Hercegovine. Koliko je bio omiljen među suborcima govori činjenica da je Antiteroristička jedinica Širokobriješka kažnjenička bojna HVO-a svoj grudski ogranak nazvala po Goranu Spajiću, s njegovom slikom u grbu Herceg Bosne.

 

Goran Spajić Gogo nositelj je dvaju odlikovanja: Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, te Spomenicom Domovinskog rata.

 

Misa zadušnica za Gorana, koji je postao simbol branitelja s područja općine Grude, biti će služena ovog četvrtka, 20. rujna u crkvi svete Katarine u Grudama, s početkom u 7.00 sati.

 

Za njih se pomoli, nek’ mi braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju…
Iznad polja makova, blagi lahor piri, zauvijek će živjeti hrvatski ratnici…

 

Ž.A./Grude.com