Naslovnica Društvo Građani švicarskog kantona izglasali zabranu burki

Građani švicarskog kantona izglasali zabranu burki

KANTON SAINT-GALL

Ne postoji zakon koji regulira to pitanje na cijelom teritoriju Švicarske, a vlada smatra da je nošenje burke u nadležnosti kantona.

Svi birači bit će pozvani izjasniti se o pitanju nošenja burke, vjerojatno sljedeće godine na nacionalnoj razini.

Prema švicarskom sustavu izravne demokracije, birači u sjeveroistočnom kantonu zatražili su pooštrenje zakona kako bi se kažnjavalo nošenje odjeće koja potpuno pokriva lice u javnosti jer to “prijeti javnoj sigurnosti”.

U kantonu Saint-Gall gotovo 67 posto birača glasalo je za zabranu burke, prema službenim podacima koje prenosi Hina pisanje agencija AFP.

Pokrajinska vlada sada mora provesti rezultate referenduma na koji je odziv iznosio oko 36 posto, prenosi Reuters.

Birači su se izjašnjavali o tekstu koji je već prihvatio regionalni parlament uz potporu populističke desnice i centra.

“Bit će kažnjena svaka osoba koju je teško prepoznati jer pokriva lice u javnom prostoru i tako javnu sigurnost, socijalni i vjerski mir izlaže opasnosti”, stoji u tekstu.

Fredy Faessle, socijalist zadužen za sigurnost i pravdu u tom kantonu, upozorava da je odredba nejasna, a posebice je nejasno u kojem to slučaju žena koja nosi burku predstavlja opasnost.

“Kazne za nošenje burke mogle bi biti nepredvidive i samovoljne”, upozorio je Faessle.

Ne postoji zakon koji regulira to pitanje na cijelom teritoriju Švicarske, a vlada smatra da je nošenje burke u nadležnosti kantona.

Švicarski birači u nedjelju su izašli na referendum kojim žele zaštititi kvalitetu svoje prehrane i poljoprivrede i posebice o prijelazu sa sadašnjeg moratorija na GMO proizvode na njihovu definitivnu zabranu, a samo se kanton St. Gallen izjašnjavao o zabrani burki u javnom prostoru.

Dnevnik.ba