Naslovnica Politika HDZ 1990 blokirao donošenje odluke o Danu sjećanja na nevino stradale žrtve...

HDZ 1990 blokirao donošenje odluke o Danu sjećanja na nevino stradale žrtve Uzdola

Na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Prozor – Rama vijećnici HDZ-a 1990 blokirali su donošenje odluke o proglašenju 14. rujna Danom sjećanja na nevino stradale žrtve Uzdola i neradnim danom na području cijele općine Prozor-Rama.

Donošenje ove odluke je predložila oporbena Koalicija hrvatskih stranaka (HDZ BiH, HSP BiH i RDS) u Općinskom vijeću Prozora, odnosno, vijećnik Ivan Ćiro Fofić, ali kada se glasovalo o dnevnom redu, za uvrštenje ove točke u dnevni red je bilo šest vijećnika oporbene koalicije, dok je izostala potpora bošnjačkih vijećnika i svih vijećnika iz HDZ-a 1990.

– Na našu inicijativu ova tema je uvrštena u Program rada Vijeća za ovu godinu i očekivali smo kako će i HDZ 1990 podržati naš prijedlog. Ali to se nije dogodilo i žrtve Uzdola su još jednom ponižene. Stvar je još žalosnija jer u Vijeću sjedi dovoljno vijećnika iz hrvatskog naroda da sami možemo donijeti ovakvu odluku. Ali HDZ 1990 to i dalje odbija učiniti zbog odnosa sa SDA – rekao je vijećnik Fofić za Pogled.ba.

Ista odluka je predložena još 2010. godine, ali i tada je HDZ 1990 bio protiv toga akta. – Tada je načelnik Jozo Ivančević rekao kako ne želi ovakvom odlukom kvariti koalicijske odnose sa SDA. Sramotno obrazloženje je izgleda još uvijek na snazi. Čak ne znam zašto bi ova odluka smetala i bošnjačkim vijećnicima jer se radi o odavanju počasti nevino ubijenim ljudima. Žrtvama sa drugih stratišta se odaje počast, ali ne i žrtvama na Uzdolu. Nažalost, u ovome slučaju ta potpora izostaje zahvaljujući i hrvatskim kadrovima u vlasti – zaključio je Fofić.

Prije samo nekoliko dana isti kadrovi koji sada blokiraju odluku o Spomen danu na žrtve zločina na Uzdolu su davale izjave o suosjećanju sa stradalima i njihovim obiteljima. Rijetko viđena količina licemjerstva samo pokazuje razmjere služanske politike u općini Prozor – Rama i razlog su za postavljanje pitanja je li SDA stvarni vladar u ovoj općini?

Fofić i njegove koalcijske kolege su najavili kako neće odustati od ove inicijative u budućnosti, te kako će zahtjevati ponovo da se ova odluka usvoji, te da žrtve zločina  tzv. Armije BiH u Uzdolu dobiju svoj Spomen dan jer je to najmanje što se za njih može učiniti kako ne bi bili prepušteni zaboravu.