Naslovnica Politika FINANCIJSKI SKANDAL U DF-U? Je li Transparency International u BiH štitio Komšića?

FINANCIJSKI SKANDAL U DF-U? Je li Transparency International u BiH štitio Komšića?

Ove godine, kada je Demokratska fronta (DF) u pitanju, još nema podataka o utrošku njihovih sredstava u predizbornoj kampanji. S obzirom da se Transparency International u BiH bavio svim strankama, izuzetno je čudno to što se DF Željka Komšića nigdje ne spominje.

Lako je provjeriti da je DF potpuno maknut iz svih priopćenja Transparency Internationala u posljednjem izbornom ciklusu iako je još za lokalne izbore prije dvije godine, kada je potpuno poražen, bio treća stranka u Federaciji po broju utrošenih sredstava u kampanji (2 milijuna KM), odmah iza SDP-a (5 milijuna KM) i SDA (4,7 milijuna KM).

Mnogima je već tada bilo čudno odakle DF-u novci, ali loptica se uporno prebacivala na teren ili srpskog ili hrvatskog naroda. Unatoč činjenici da je konkretno HDZ BiH koji je bio uvjerljivi pobjednik lokalnih izbora manje novca potrošio nego DF, koji praktički nije osvojio ništa, pričalo se uglavnom o tome koliko troše Hrvati.

U “mazanju očiju” prste su, lako je moguće, imali i neki međunarodni čimbenici.

U izvješćima, na dolje navedenim linkovima, vidljivo je da je Transparency International u BiH preskočio Demokratsku frontu, unatoč činjenici da je bila među najvećim potrošačima novca u kampanji prije dvije godine pa bi zbog toga trebala biti pod posebnim monitoringom.

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/za-15-dana-politicke-kampanje-stranke-potrosile-790000-km/313614

https://startbih.ba/clanak/sds-snsd-i-sda-najvise-utrosili-sredstava-na-oglasavanja-u-izbornoj-kampanji/100521

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/rijec-je-o-milionima-ove-stranke-su-najvise-potrosile-u-izbornoj-kampanji-398564

Ova činjenica, očito, nije promaknula niti legitimnom predsjedniku Hrvata u BiH Draganu Čoviću koji je Željka Komšića, predsjednika DF-a i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nazvao “pogodnim alatićem u rukama radikalne bošnjačke politike” osvrnuvši se upravo na potrošnju DF-a. – Mora se otkriti tko je Komšiću platio kampanju, koja je koštala tri puta više od kampanje HDZ-a – kazao je Čović za RTRS i tako otvorio temu koja bi mogla biti itekako zanimljiva i pravosudnim organima koji su se ranije uglavnom bavili legitimnim Hrvatima u BiH.

Također, donosimo još jedan video prilog Hayat televizije gdje kao najveći fašisti nižu uvrede na račun hrvatskih i srpskih političkih predstavnika, a u kojemu Ivana Korajlić iz Transparency Internationala u BiH ističe da su podnesene prijave CIK-u i to zbog hrvatskih i srpskih predstavnika. Naravno, kao prava neovisna televizija Hayat ne spominje bošnjačke političke predstavnike.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eWAE9V-xXhY

 

Upravo su ovakvi prilozi u kampanji služili da se loptica s višemilijunskog trošenja sredstava bošnjačkih predstavnika, prebaci na hodanje po skupovima predstavnika drugih naroda koji, prema tim navodima, sakupljaju jeftine poene. Ako nije bilo sumnjivih milijuna maraka kao u slučaju zaštićenog DF-a onda se moralo raditi transparentno, hodanjem po terenu. A je li Transparency International u BiH transparentno pratio kampanju DF-a ili će se ispostaviti da je stranka koja je zbog ranijeg trošenja novca morala biti pod monitoringom ovog puta dobila snažnu zaštitu ostaje za vidjeti. Jasno je da bi institucije, ako požele raditi na ovom slučaju, mogle imati pune ruke posla.

 

Grude.com