Naslovnica Politika Komšić pisao Europi: Hrvati šire strah i izvode agresiju na BiH

Komšić pisao Europi: Hrvati šire strah i izvode agresiju na BiH

”Gospoda (Andrej) Plenković i (Dragan) Čović, te pojedini članovi Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske, kako bi privukli pažnju institucija EU, neutemeljeno šire strah kako bez izmjena Izbornog zakona, i to izmjena po njihovim političkim željama koje nisu u skladu s demokratskim standardima, neće biti moguće provesti neposredne izbore za gornji dom Parlamenta Federacije BiH”, napisao je u pismu dužnosnicima Europske unije Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH.

”Izborni zakon BiH omogućava da se to učini, što je već potvrđeno od članova CIK-a u njihovim javnim obraćanjima. S toga nema razloga da ne očekujemo kako će sve nove vlade u BiH krenuti s radom, osim ako određene politike neodgovorno blokiraju implementaciju izbornih rezultata, čime bi nanijele direktnu štetu građanima BiH”, naveo je.

Komšić je, kako je naveo, pismo napisao povodom pisma zastupnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu. Tvrdi da je u tom pismu ”navedeno niz neistina u pogledu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, kao i povodom otvorene diplomatske agresije jedne članice Europske unije na državu Bosnu i Hercegovinu, a koja je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji”.

Navodi kako ”hrvatski europarlamentarci idu dalje u svojim segregacijskim zahtjevima tražeći od Vijeća Europske unije da novim političkim stavovima pozove bh. vlasti da ustanove izborni sistem, temeljen na još dubljoj sistemskoj diskriminaciji.

”To je”, navodi u pismu Komšić, ”protivno temeljnim europskim vrijednostima, u kojima svaki građanin treba imati jednaka prava i temeljne slobode, odnosno da se može kandidirati za svaki nivo vlasti i da svaki građanin ove zemlje može birati bilo koga”.

”Vjerujem da postoje zemlje u Vijeću Europske unije, koje neće dozvoliti da se temeljni europski principi zaštite osnovnih ljudski prava podrede ambicijama jedne destruktivne politike  koja,  putem svojih takozvanih ‘legitimnih političkih predstavnika naroda’, vodi u novo iscrtavanje granica u BiH i nestabilnost”, navedeno je u pismu.

Komšić tvrdi da ”hrvatski europarlamentarci u Bosni i Hercegovini, putem političkih stranaka (naročito preko HDZ-a BiH) koje nisu ostvarile željeni izborni rezultat, u ovom momentu, podstiču i raspiruju vjersku i nacionalnu mržnju”.

”Sve relevantne institucije Bosne i Hercegovine zadužene za provođenje izbornog procesa u BiH verificirale su izbor članova Predsjedništva BiH kao potpuno legalan i u skladu sa Ustavom BiH”, naveo je.

Dužnosnicima Europske unije poručio je kako će u njemu imati ”imati iskrenog i otvorenog partnera, koji BiH vidi kao punopravnu članicu EU, NATO-a i Svjetske trgovinske organizacije”.

”BiH također vidim i kao državu koja želi da razvija bilateralne odnose s neposrednim susjedima, gdje će sporazumi o granicama s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom biti jedan od prioriteta. Trudit ću se da BiH doprinese regionalnoj stabilnosti i razvoju regionalnih odnosa. Shodno tome svesrdno podržavam provedbu Sporazuma iz Prespe između vlada Makedonije i Grčke, te nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji želim da se završi sveobuhvatnim sporazumom dvije strane koji neće prouzrokovati negativne posljedice u regiji”, napisao je Komšić.

bljesak.info