Naslovnica Društvo Mostar: 24. godišnjica pogibije Antonije Sesar i Danijele Vidović

Mostar: 24. godišnjica pogibije Antonije Sesar i Danijele Vidović

Mostar u nedjelju obilježava 24. godišnjicu od zločina i ubojstva djevojčica Antonije Sesar i Danijele Vidović.

Neprijateljska granata koja je pala kod mostarske Katedrale na današnji dan 1994. godine odnijela je živote ove dvije djevojčice koje su samo željele taj dan biti na satu vjeronauka.

U godini 1994., u mjesecu studenome, na spomendan svetoga Martina biskupa, teška je granata pala s donje strane čvrstoga prolaza između katedrale i župnoga ureda. Dječaci, koji su se igrali s gornje strane prolaza, ostali su svi na životu, a djevojčice koje su se bile sklonile u predvorje kripte i ponavljale vjeronaučno gradivo VIII. razreda bile su pogođene gelerima: dvije od njih na smrt, a osam drugih ranjene teže ili lakše. Župnik don Tomislav Majić i drugi svećenici iz katedrale pribrali su se i pružali pomoć ranjenima i rasplakanima. Antonija Sesar i Danijela Vidović preminule su te večeri, navodi se u tekstu s Facebook stranice Katedrale.

Sva bezumnost i strahota rata iskazana je u ovome slučaju, a nikada pred sud nisu izvedeni oni koji su ispalili smrtonosnu granatu i ubili ovu djecu.

Žrtva Antonije i Danijele niti nakon skoro četvrt stoljeća nije zaboravljena, a očekivanja su kako će ove dvije djevojčice u Mostaru dobiti svoju ulicu u budućnosti. Nekoliko puta se spominjala ta mogućnost, ali do sada se taj plan nije ostvario jer Mostar nema Gradsko vijeće.

Sveta misa za ove dvije djevojčice u nedjelju je prikazana u mostarskoj Katedrali.

jabuka.tv