Naslovnica Kultura Tomislavgrad: Obitelj s osmero djece svaki dan počinje zornicom

Tomislavgrad: Obitelj s osmero djece svaki dan počinje zornicom

Svaka majka heroj je na svoj način, nezamjenjiv simbol snage, požrtvovnosti i sebedarja. Majka već u samom svom imenu zrači toplinom, a Ružica Šarac iz Tomislavgrada ima ih osmero.

Najstariji su blizanci Marija i Nikola, oni imaju 21 godinu. Slijede Katarina koja ima 19, Ivan 18 i Luka 14. Malo kasnije je stigla mlađa ekipa jer Marko ima osam, Marta šest, a najmlađi David nedavno je proslavio svoj drugi rođendan, ponosno za Tomislavcity.com govori Ružica Šarac iz Brišnika koju svi poznanici zovu nadimkom – Ruška.

Imala je, kaže, samo dvadeset godina kada se udala za svoga muža Jozu, i već ju je iduće godine Bog blagoslovio majčinstvom. Najmlađeg Davida rodila je u četrdesetoj godini.

Svi moji porodi bili su prirodni i tekli su bez većih problema, ali su zato trudnoće često bile rizične. Bilo je tu svega: podvezivanja, tableta, strogog mirovanja, ali je, Bogu hvala, uvijek sve sretno završilo!, smije se ova mlada, lijepa te izuzetno energična žena. Promatrajući je, čini se nevjerojatnom činjenica da je rodila čak osmero djece.

Oduvijek sam htjela imati veliku obitelj. Dobro, kao djevojka nisam znala da ću ih imati čak osmero, i iskreno govoreći neki su došli malo ranije nego što sam ja to planirala, no sva moja djeca su itekako željena!, iskrena je Ruška iz koje zrači vedrina i zadovoljstvo.

Ovi stariji mi puno pomažu oko manjih i zbilja mi ništa nije teško, naprotiv! Cure studiraju, Marija trgovinsko poslovanje u Splitu, Katarina arhitekturu u Zagrebu, dok dečki, Nikola i Ivan, rade s ocem. Kada školarci ujutro odu u školu, David i ja ostajemo sami, govori Ružica za Tomislavcity te priznaje da lijepu naviku sa svojim susjedama njeguje čak punih devetnaest godina.

Svako jutro oko pola deset nas pet pijemo kavu. To je naš dnevni ritual nakon kojega se sve veselo vraćamo svojim dnevnim obvezama, smije se Ruška.

Njezin muž Jozo vlasnik je tvrtke “Karta” u Tomislavgradu te velike farme “Prančiok” od čak tri stotine grla goveda. Iako Jozo ima svoje uposlenike, među njima i svoje marljive sinove, posla je puno pa kad je potrebno u pomoć im spremno priskoči i Ruška.

Ne događa se baš često da sam ovdje na farmi, to dečki rade bez mene ali evo, kad me zatrebaju tu sam! Osim toga, danas je ovdje posebno lijepo!, tvrdi ova neobično pozitivna žena.

Ovu složnu i odlično organiziranu obitelj prepustili smo njihovom zajedničkom, poslijepodnevnom druženju. Veselje i graja najmlađih članova obitelji ovih dana ne traje do dugo u noć jer svaki njihov dan počinje zornicom. Nakon razgovora s njihovom majkom, sasvim je logična njihova vedrina i otvorenost prema životu.

Ruška je pravi simbol majčinske vedrine i hrabrosti, navodi Tomislavcity.