Naslovnica Društvo Nešto drugačija priča od uobičajene: Oni su se vratili

Nešto drugačija priča od uobičajene: Oni su se vratili

Plaću od 4 tisuće eura i vratili se u Hrvatsku

Irska avantura dvojice Hrvata trajala je dvije godine. Svaki na drugom dijelu zemlje i svaki radeći nešto drugo. No taj film je za njih završio jer je ljubav prema Hrvatskoj bila jača. Roman se vratio iz Dublina, a Jadran iz Corka, piše Poslovni dnevnik.

‘U međuvremenu smo postali roditelji gore i možda je to bio jedan od glavnih razloga zašto smo se vratili. Jednostavno nismo imali obiteljsku potporu. I ne znam jednostavno nekakva nostalgija za domovinom’, kaže Jadran Meštrović, IT stručnjak.

A otišao je zbog novca, ali i napretka u karijeri. Klima je tamo drukčija, a i ljudi. U Irskoj su poslovi sigurniji, bolja je ponuda, plaće su veće, ali…

‘Minimalac je recimo 1500 eura, a stan je u tom nekom iznosu od 1000 do 1500 eura tako da se mora dijeliti s nekim da bi imao neku kvalitetu života.’

Jadran je imao plaću 4000 eura pa si je mogao priuštiti stan. No nedovoljno. ‘Tu je obitelj, tu su prijatelji, naša klima, naši ljudi.’

Od agenta do stručnjaka

Roman je pak u Dublin otišao na slijepo nakon diplome i uspio se zaposliti u agenciji za zapošljavanje.

‘Na početku je bilo privatno dosta teško, naravno jer nikog ne znaš, socijalno si malo izoliran, ali posao je bila ta stvar koja me držala’, kaže Roman Šakirovski,stručnjak za zapošljavanje.

No na kraju dana posao je sve što ti ostaje, pa je samo čekao da skupi dovoljno iskustva, na daljinu nađe nešto novo u Hrvatskoj i vrati se. ‘Većina ljudi dođe zapravo raditi tamo čisto radi novaca, da skupe neke novce pa da onda mogu ajmo reći poslati to doma’, kaže.

No dom je samo jedno mjesto na svijetu. Tako da ne čudi da ni visoke plaće ni poslovne ponude ne mogu zamijeniti ovaj ugođaj i blagdane na drugom kraju Europe.

HERCEGOVINA.info