Naslovnica Društvo Zdravko Konjevod:“Ova godina će se pamtiti po prinosu i kvalitetu meda“

Zdravko Konjevod:“Ova godina će se pamtiti po prinosu i kvalitetu meda“

Poslovično tajanstveni su južno-hercegovački pčelari kada je u pitanju med. Kvalitetu će hvaliti, ali kad je riječ o prinosima uglavnom su neodređeni. Tu suzdržanost razbija Zdravko Konjevod, predsjednik Udruge pčelara „Kadulja“ iz Neuma, koji ponosan na priznanja koja su dobili neumski pčelari, ističe:

„Ovakvu sezonu kao što je bila 2018-ta, pčelari čekaju niz godina, bila je uspješna i medonosna. Potvrda za to su i priznanja na smotrama i izložbama, pa je tako u Splitu u R. Hrvatskoj, med iz Neuma osvojio znatnu medalju.

Na 4. danima hercegovačkog meda u Mostaru, osvojili smo četiri medalje, a med Grge Raiča „medljikovac“ bio je šampion manifestacije! Nagrade je dobio i „medljikovac“ Mate Jogunice, peto mjesto, kao i moj cvjetni med, koji je bio dvanaesti, a visoko priznanje dobio je i Ivan Bogoja, mladi pčelar. za med od planike – maginje.

Dva od sedam zlata osvojili smo u Sarajevu, u konkurenciji medova iz cijele BiH. Zlatnu plaketu dobio je Jozo Brać za „medljika med“, a moja malenkost, osvojila je zlatnu medalju za med od kadulje“, navodi Konjevod u prilog tvrdnji o iznimnoj kakvoći meda, te na upit u čemu je tajna takve niske zlata naglasio;

„Svi medovi koji su osvojili medalje su s područja Hutova. To je specifično područje pa je tako prof. Đuro Sulejmanac, s udrugom iz Neuma odnosno Hutova, svojedobno imao trajnu suradnju, ugovor radi kvaliteta meda. Istakao bi i podatak da je Medex iz Ljubljane sva svoje priznanja postigao baš zahvaljujući otkupu meda od Zemljoradničke zadruge iz Hutova.

Nije to slučajno, Neum kao općina je najraznovrsnija s ljekovitim i ostalim biljkama. Idemo s mora s nula metara, a samo desetak kilometara dalje je Žaba s nadmorskom visinom od skoro tisuću metara“, razlaže Konjevod.

Od predsjednika Konjevoda doznajemo da se neumski pčelari nastoje bolje organizirati, češće nastupati na sajmovima i manifestacijama kako bi potvrdili „staru slavu“ tamošnjeg meda. Zadovoljstvo prinosima i priznanjima iskazali su na nedavno održanoj redovitoj godišnjoj skupštini na kojoj su zacrtali i plan za naredno razdoblje.

Uz redovitu edukaciju članstva, u planu su i predavanja u neumskim školama i vrtićima, o pčelarstvu, te edukacija potrošača o ljekovitosti meda i drugih pčelinjih proizvoda. Tom prigodom prof. Milan Andrijanić voditelj katedre za pčelarstvo na Agronomsko-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, održao je i stručno predavanje o bolestima pčela.

Đakacity