Naslovnica Kultura “MOJ IVANE” Radiopostaja u Srbiji pustila Thompsonovu pjesmu

“MOJ IVANE” Radiopostaja u Srbiji pustila Thompsonovu pjesmu

Pjesma ‘Moj Ivane’ autora Marka Perkovića Thomsona zaorila se Radio Suboticom. Slušatelji su odmah reagirali govoreći da je sramota jer pjesma kao i autor ‘veliča ustaštvo i zločine nad Srbima’

‘Vratit će se Ivan s tisuću momaka, pjevat će se pjesme naših Kuprešaka’, riječi su Thomsonove pjesme ‘Moj Ivane’ puštene na Radio Subotici koje su vjerne slušatelje ostavile u nevjerici.

Toliko ih je pjesma iziritirala da je radio dobio veliki broj žalbi, poziva i kritika na račun glazbenog izbora.

Kako piše alo.rs a prenosi 24sata.hr pjesmu izvodi ‘jedan od najvećih mrzitelja srpskog naroda, hrvatski pjevač Thompson’. Nadalje, pišu, kako ‘ova pjesma kao i većina Thompsonovih pjesama, veliča ustaštvo i zločine nad Srbima. U ovoj pjesmi glavni motiv je ustaška ‘Crna legija’, koja se 1942. godine borila protiv partizana na Kupresu, počinivši pritom brojne zločine nad srpskim civilima’.

‘Crna Legija je bila ozloglašena ustaška jedinica koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata borila za istrebljenje srpskog tj. pravoslavnog življa, na teritoriji Bosne i Hercegovine, koja je tada bila u sastavu zloglasne Nezavisne Države Hrvatske’, navodi alo.rs, te dodaje ‘kako je po svojoj monstruoznosti i svireposti nalazi u samom vrhu ustaških zlikovaca, zajedno sa Handžar divizijom’.

‘Hrvatska vojska je ubijala Srbe 1992. na Kupresu’

Objašnjavaju nadalje kako to nije jedina simbolika u pjesmi:

‘Pola stoljeća kasnije u ratu u BiH 1992. godine, hrvatska vojska napada Kupres. Pripadnici hrvatske vojske upadaju u srpska sela u Kupresu i ubijaju srpske civile koje su zatekli, ili ih odvode u logore. Istovremeno pale srpske kuće, i sve to u uniformama sa slovom “U”, baš kao i ustaše u Drugom svjetskom ratu’

Subotičanin Branko Ćirjaković planira protiv radija podignuti prekršajnu prijavu.

– Na javnom servisu Subotice se pušta pjesma bez ikakvih problema. Nemoguće je da će i ovo da prođe bez ikakvih posljedica – kaže Ćirjaković koji je već podnio kaznenu prijavu protiv čovjeka koji je na jednom od kolektivnih gledanja utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu nosio majicu sa Thompsonovim likom.

No, tužba je odbijena, jer je sudac procijenio da nema elemenata širenja nacionalne i vjerske mržnje.

Dnevnik.ba