Naslovnica Politika Sarajevski novinar Zvonko Marić “prešao” u Bošnjake

Sarajevski novinar Zvonko Marić “prešao” u Bošnjake

U Dom naroda Federalnog parlamenta želi i Zvonko Marić iz SBB-a, koji se na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Hrvat, a na posljednjim je, ipak, odlučio promijeniti nacionalnost.

Središnje izborno povjerenstvo ovjerilo je u petak liste kandidata za izbor zastupnika iz Skupština Sarajevske županije u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Jedan od zastupnika Zvonko Marić za ove potrebe promijenio je svoju nacionalnost.

Ovjereno je ukupno 11 kandidatskih listi sa 26 kandidata.

Prema odluci SIP-a o načinu dodjele mandata na osnovu Popisa stanovništva 2013. godine, za koju je od Ustavnog suda BiH zatražena ocjena ustavnosti, u Dom naroda će iz Sarajevske županije biti birana tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina i dva zastupnika iz reda ostalih, prenosi Faktor.ba.

Jasmina Bišćević Tokić podnijela je kandidatsku listu za bošnjačke delegate na kojoj su, pored nje, Amra Hasagić, Admela Hodžić i Hamed Aljović.

Na kandidatskoj listi Demokratske fronte su Sead Milavica, Bibija Kerla i Senad Hasanović, a na listi Elvedina Okerića su Okerić, Samir Suljević, Amel Mekić i Elmedin Konaković.

U Dom naroda Federalnog parlamenta želi i Zvonko Marić iz SBB-a, koji se na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Hrvat, a na posljednjim je, ipak, odlučio promijeniti nacionalnost. Tako je ovaj put sebe stavio na kandidatsku listu Bošnjaka, zajedno sa Jasnom Duraković i Dževadom Poturkom.

Na kandidatskoj listi Naše stranke su Vildana Bešlija i Neira Dizdarević, a SDA Aljoša Čampara, Sabahudin Delalić, Mirza Čelik i Samra Ćosović Hajdarević.

Iz reda Hrvata ovjerena je lista Danijele Kristić, na kojoj je još i Damir Marjanović.

Kandidatsku listu za srpske izaslanike podnio je SDP BiH i na njoj je Igor Stojanović, dok je na listi SDA Smiljana Viteškić.

Kada su u pitanju ostali, listu sa po jednim kandidatom podnijeli su Naša stranka (Vibor Handžić) i SDP (Segmedina Srna Bajramović)

Dnevnik.ba