Naslovnica Sport Američki nogomet sve popularniji u Europi: Počinje NFL playoff ludnica!

Američki nogomet sve popularniji u Europi: Počinje NFL playoff ludnica!

Sport desetljećima rezerviran isključivo za Amerikance i sve one najgore stereotipe o njima, posljednjih godina rapidno raste i širi se izvan matičnog kontinenta. Utakmice koje su prije samo 10-ak godina na ovom podneblju pratili isključivo sportski freakovi postale su poprilično kul, nerijetko kombinirane s ljubavlju za craft pivo, gadgete i karijeru u digitalnom marketingu. Američki nogomet brendirao se kao sport za progresivce, ako baš hoćete – ‘sportske hipstere’.

Okrugla lopta postala je očigledno preveliki mainstream. Nogomet prate i vaši roditelji, europska košarka je frustrirajuća, a NBA utakmice prekasno. Rukometno prvenstvo igra se svake zime i više ne zanima nikoga, vaterpolo igra šest zemalja u svijetu i ono najzanimljivije odvija se pod vodom, tenis može trajati satima i individualan je sport… Ukratko, odškrinuli smo vrata zapadnjačkom utjecaju i sad vjerojatno više nema nazad. Razgovor na poslu o epskom dvoboju Patriotsa i Eaglesa postao je naša svakodnevica, prije nego li smo to i stigli u potpunosti osvijestiti.

I dok neki još uvijek ‘hvataju’ pravila usput, klub ljubitelja američkog nogometa na ovim prostorima ima sve veći broj ozbiljnih fanova, vrlo uživljenih u svoj novi interes i širenje male sportske sekte na prijatelje. Organiziraju se zajednička gledanja utakmica vikendom, igraju se NFL fantasy lige, a sve više ljudi pokušava osjetiti dašak američkog nogometa i na terenu, upisujući se u lokalne klubove, a da se ne radi samo o Zagrebu svjedoče i uspjesi ekipa iz Splita i Osijeka. Primjerice, u nedavnom finalu tzv. ‘Cro Bowla’, na zagrebačkoj Savici su domaći Zagreb Patriotsi porazili splitske Sea Wolvese i uzeli titulu.

 

Naravno, dok ovdje football opstaje isključivo na entuzijazmu ljubitelja ovog sporta i bez ikakvih značajnijih sredstava i sponzorstava, u SAD-u se oko američkog nogometa vrti ogroman novac, a o svjetskoj gledanosti Super Bowla i njegovoj važnosti ne treba ni govoriti. Puno je to više od pukog finala, a osim o sportskom aspektu priče, velika se pažnja pridaje i glazbeno-scenskim nastupima u poluvremenu, predodređenima za najveće svjetske zvijezde.

Za neke nacionalni praznik, za druge besana noć prije odlaska na posao. Međutim, Europljani sve više prate, ali i zaista razumiju ovaj, nekada poprilično bizaran i neshvatljiv sport. Oko američkog nogometa često se lome koplja i u SAD-u. Tako je primjerice LeBron James svojedobno izjavio kako legendarni quarterback Tom Brady ne može biti najveći američki sportaš zbog prirode NFL-a, sporta u kojem igrate samo napad ili samo obranu. Naravno, slavu će skupiti ovi prvi, a prije svih upravo quarterback, za kojeg će mnogi reći kako je jedini zaista važan i nezamjenjiv član vojske. Iako nije baš tako, činjenica jest da se upravo QB najbolje zabavlja, dok ostala vojska ima specifičnu ulogu, koja najčešće podrazumijeva dobre batine. Vodonoša je u jednom timu toliko da neke zvijezde ni ne znaju imena svih svojih tjelohranitelja te svaka momčad praktički ima nekoliko manjih momčadi.

Ipak, ni sve to nije narušilo sliku o američkom nogometu, koji će definitivno postati sve popularniji u ostatku svijeta. Baš kako to obično i biva s američkim proizvodima, a doba playoffa, odnosno siječanj i početak veljače kruna su sezone. Prošlogodišnji finalisti Patriotsi standardno su opasni i u krugu su nekoliko najužih favorita, uostalom radi se o ekipi koja je bila na tri od posljednja četiri Super Bowla, dok su lanjski osvajači Eaglesi jedva uhvatili pozivnicu za playoff i nisu na istoj razini. Kladionice im daju bolje šanse nego nekolicini momčadi s boljim rankingom, ali reprizu lanjskog finala ipak vrlo teško da ćemo gledati. New Orleans Saintsi jednostavno djeluju predobro, ali Los Angeles Ramsi i Chicago Bearsi pokušat će im pomrsiti račune s jedne, a Kansas City Chiefsi te, naravno, New England Patriotsi s druge strane konferencijskog ždrijeba.

Na vama je da uživate ako pratite ili da kenjkate kako je riječ o sportu za debele Amere, s konstantnim prekidima igre i običnom poligonu za desetke reklamnih blokova koje treba progutati. U oba slučaja bit ćete u pravu.

idesh.net