Naslovnica Gospodarstvo HRVATSKA IDE PO NOVE AMERIČKE F-16-ice!

HRVATSKA IDE PO NOVE AMERIČKE F-16-ice!

Hrvatska Vlada je u ponedjeljak na sjednici jednoglasno stavila izvan snage Odluku o nabavi izraelskog višenamjenskoga borbenog aviona F16 Barak. Prethodno je u Vili Prekrižje održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj je predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona i preporučeno Vladi da definira novi model nabave višenamjenskoj borbenog zrakoplova za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske

Vlada je na današnjoj sjednici poništila svoju odluku o odabiru izraelskih borbenih aviona F 16 Barak od 29. ožujka 2018. godine, a ministar obrane Damir Krstičević je najavio da će MORH poništiti natječaj za odabir aviona.

Prije izglasavanja odluke o poništenju, premijer Andrej Plenković je najavio da će nakon pomne analize Vlada “odabrati novi model nabavke borbenog aviona”.

Ovo je nakon propasti posla sa Izraelcima prva najava da bi Vlada umjesto na međunarodni natječaj mogla ići u direktne razgovore sa nekom državom o nabavi aviona.

“Mi ćemo napraviti temeljitu analizu svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji projekta koji je rezultirao u konačnici eksplicitnim stavom Izraela, putem njihovog Generalnog direktora koji je boravio u Zagrebu i kojeg sam osobno primio da bih izravno mogao steći dojam zbog čega se to dogodilo… Poruka je suprotna od onoga što je Izrael preuzeo kao odgovornost, da pribavi suglasnost za transfer tehnologije trećoj strani koji je nužan u ovakvim situacijama od vlasti SAD-a… To izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je obavijest bila ključni razlog zašto donosimo ovu odluku. Nakon temeljite analize i stečenog iskustva dobivenog u procesu mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost vojnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koji postoji volja svih ključnih institucija RH da se realizira i završi. Predlažem da donesemo odluku, a da sve daljnje aktivnosti dogovaramo međuresorno i s drugim institucijama, kao što smo radili i do sada”, poručio je danas premijer Plenković, javlja N1.

“Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika”, rekao je nakon sjednice Vlade ministar Krstičević, piše N1.

Nakon izraelskih F-16 Barak američki F-16?

“Prije svega idemo sustavno pogledati sve moguće opcije. Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti”, kazao je Krstičević.

“Znate da svi, i ja, radimo sa stalnim pritiskom jer je stanje sa zrakoplovstvom takvo, to je pritisak koji nas tjera na brzinu, na neki način i na preuzimanje rizika”, dodao je.

Za Krstičevića bi, nakon svega što se dogodila, novi zrakoplovi bili najbolji. Kazao je da razgovara i s kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove.

Koliko bi novih američkih zrakoplova Hrvatska kupila?

“Teško je špekulirati, moramo dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Kroz ovaj proces, kroz ovu ponudu imamo kontrolne točke, imamo nešto za usporedbu. Znamo sada cijene”, odgovara Krstičević.

Znači li to da definitivno idemo s Amerikancima i novim F-16?

“To je jedna od opcija kojoj smo najbliže, ali očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj da ponudu koju sigurno nećemo odbiti”, odgovorio je Krstičević na pitanje novinara.

Na pitanje je li u prijašnjem procesu bilo nekih skrivenih ponuda, je li se nudilo nešto “ispod stola”, Krstičević je kazao da “kod njega toga nema”.

Ranije danas sjednicu o istoj temi održalo je i Vijeće za obranu.

Vijeće je Vladi preporučilo stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće je također preporučilo Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH.