Naslovnica Društvo “Lov” na radnike iz BiH, plaće 20% veće nego lani, smještaj, hrana…

“Lov” na radnike iz BiH, plaće 20% veće nego lani, smještaj, hrana…

Potraga za radnicima neke je poslodavce dovela na rub živaca. Gotovo da nema te djelatnosti koja nije u problemima. Najteža je situacija u građevini, a ništa bolje nije ni u turizmu, trgovini i prometu, piše Večernji list BiH. Konobari, kuhari, kuhinjski radnici, sobarice i čistačice, koji su se od naporne turističke sezone počeli odmarati prije tri mjeseca, već su postale najtraženija “roba” jer se potraga za sezonskim radnicima zapravo nije ni završila, već se baš sada zahuktala.

Potraga još od studenog

Poslodavci, predstavnici hotelijerskih kuća s mora, u potrazi za sezoncima sve ranije pohode kontinentalni dio, posebice istok Hrvatske, i već godinama to rade preko kontinentalnih područnih ureda. Tako je vinkovački Područni ured HZZ-a organizirao već osam posjeta poslodavaca koji traže sezonske radnike za turističku sezonu 2019. Kako bi što bolje odgovorili zahtjevima poslodavaca i kvalitetnije uskladili ponudu i potražnju radnih mjesta, HZZ od studenog do veljače provodi anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama. Ali već sada se neslužbeno zna kako su poslodavci spremni za zanimanja kuhara, konobara i slastičara ponuditi veće plaće i za 10 do 20 posto, a, uz to, sezoncima gotovo svi nude besplatan smještaj i hranu, piše Glas Slavonije. U prošloj godini od siječnja do rujna u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja u području usluga smještaja, pripreme i služenja hrane te trgovine na veliko i malo. U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonska radnika u Hrvatskoj, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144.

Dakle, već u 2018. godini poslodavci nisu uspjeli pronaći dovoljno radne snage, a s obzirom na masovno iseljavanje radno-sposobnog stanovništva, ove godine bit će još gore. Samo u hotelskim kućama od Brela do Podgore za sezonu 2019. godine traže najmanje 1500 sezonaca koji bi radili u 18 hotela, a osim na Makarskoj rivijeri, Vrgorcu i Imotskom, radnici se traže u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Prema saznanju Slobodne Dalmacije, sezoncima, koje se “poteže za rukav”, nude se prosječne plaće od oko 7000 kuna, smještaj, prehrana, prijevoz, potpisivanje ugovora za stalnog sezonca, pa čak i božićnice, tako da će, sudeći prema informacijama koje su dobili iz hotelskih kuća, sezona 2019. biti prosperitetna za radnike, barem one koji će je odraditi u hotelima.

Povećane kvote
Nedostatak kvalificiranih radnika sve izraženiji je u cijeloj regiji, a zbog većih plaća i lakog dobivanja radnih dozvola, Hrvatska je posljednjih godina primamljiva posebno građevinskim i radnicima u turizmu iz BiH, Srbije, ali i Makedonije. Hrvatska Vlada utvrdila je godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u 2019. Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca iznosi 65.100 dozvola. Za novo zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj predviđena je kvota od 50.100 dozvola, a kvota za produljenje već izdanih dozvola je 15.000. Utvrđena je i godišnja kvota dozvola za sezonski rad koja iznosi 6540 dozvola. Od toga je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu predviđeno pet tisuća dozvola, a za rad u poljoprivredi i šumarstvu 1540 dozvola. Za osobe premještene unutar društva utvrđena je godišnja kvota od 250 dozvola. U okviru provedbe strateških investicijskih projekata utvrđena je godišnja kvota za provedbu strateških investicijskih projekata koja iznosi 1500 dozvola. Kada je riječ o kvotama za novo zapošljavanje stranaca u 2019., za graditeljstvo je predviđeno 18.500 dozvola, što je najveća kvota za pojedinu djelatnost. Slijedi turizam i ugostiteljstvo s kvotom od 10.400. Za brodogradnju 1410 dozvola, za poljoprivredu i šumarstvo 1990, za metalnu industriju te ekonomiju i trgovinu po 2200, a za promet 2314. Za prehrambenu industriju 1200, a za prerađivačku 700 dozvola.

abcportal