Naslovnica Zanimljivosti Čeka nas spektakularna pomrčina superkrvavog, vučjeg mjeseca

Čeka nas spektakularna pomrčina superkrvavog, vučjeg mjeseca

U nedjelju 20. siječnja, ljudi u zapadnoj hemisferi moći će doživjeti jedinu potpunu pomrčinu Mjeseca ove godine. Fenomen superkrvavog, vučjeg Mjeseca, kad izgleda veći sjajniji no inače, bit će vidljiv u Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Indijskom oceanu i Arktiku.

Superkrvavi, pa još i vučji Mjesec, to zvuči kao da je istrgnuto sa stranica ‘Sumraka’, no svaka riječ ima svoje značenje. U rijeme potpune pomrčine Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca i baca sjenu na njega.

Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, potpune pomrčine Mjeseca mogu se slobodno promatrati bez zaštite za oči, piše Tportal.hr.  Mjesec bude ‘krvav’ zbog tamnocrvene boje kojom sja kad se nađe u Zemljinoj sjeni. Riječ ‘super’ koristi se pak za označavanje ‘supermjeseca’.

Ovaj pojam zapravo nije astronomski nego astrološki i odnosi se položaj Mjeseca u perigeju za faze mlađaka ili uštapa.

Tada je prividno veći i sjajniji negoli za uštapa koji nastupa u nekoj drugoj točki Mjesečeve staze udaljenijoj od Zemlje. Mjesec je za uštapa u perigeju oko 14 posto prividno veći i oko 30 posto sjajniji negoli za uštapa u apogeju.

To podsjeća na pojavu kada nam se čini da je puni Mjesec nad obzorom veći negoli kad je visoko nad horizontom, premda je u tom slučaju čak udaljeniji i u stvarnosti nešto manji.

Astronomi i psiholozi još uvijek nisu uspjeli u potpunosti objasniti ovu pojavu. ‘Vučjim’ su Mjesec koji se pojavljuje u siječnju nazivala indijanska plemena, od kojih su taj zaziv preuzeli i prvi kolonosti Novog svijeta.

Mjesec bi 20. na 21. sviječnja trebao biti vidljiv svima u zapadnoj hemisferi, a što će i koliko točno moći vidjeti ovisit će o tome hoće li nebo biti vedro ili zastrto oblacima.

Tijekom prvog sata Mjesec će prolaziti kroz različite faze, pretvarajući se u narančastu i crvenu – gotovo nalik na Mars. U 5,43 sati po našem vremenu Mjesec bi trebao zasjati tamnocrvenim sjajem, a njegova boja može varirati ovisno o atmosferskim uvjetima. Pomrčina će trajati do ponedjeljka 21. siječnja poslije podne.

Bit će to posljednja potpuna pomrčina Mjeseca sve do 2021. godine. Nema jamstva da će se svemir uskladiti tako da sljedeća pomrčina padne u vrijeme supermjeseca i tko zna kad ćete sljedeći put čuti za pojam superkrvavog vučjeg Mjeseca.

Dnevnik.ba