Naslovnica Društvo Tradicija obitelji Vasilj duga 170 godina: Vina su najbolji predstavnici Hercegovine

Tradicija obitelji Vasilj duga 170 godina: Vina su najbolji predstavnici Hercegovine

„Sunce iz vinograda ponovo rođeno u bačvama“, krilatica je kojom se vode vinari čuvenih Carskih vina Grge Vasilja. Ljubav prema vinovoj lozi u tradiciji je ove obitelji preko 170 godina. Podrumi Grge Vasilja smješteni u Međugorju nude vina i žestoka pića koja su odavno prepoznata i cijenjena kako u BiH i regiji, tako i cijeloj Europi. Prvu nagradu za kvalitetu proizvedenog vina dobili su davne 1912. godine.

– U našoj obiteljskoj vinariji uvijek je na prvom mjestu bila ljubav prema vinu. Kako se s ljubavlju obrađivao vinograd, tako se s ljubavlju osluškivalo vrenje mladog mošta, uređivale bačve, podešavala temperatura njemu potrebna… jer je riječ o jedinstvenom procesu – sa zemlje obrati najbolje, u bačvama proizvesti najkvalitetnije – ukratko pojašnjavaju ogroman uspjeh u proizvodnji vina i poštovanje koje zavrjeđuju među konzumentima.

Kvaliteta njihovih vina okrunjena je mnogobrojnim nagradama na domaćim i stranim natjecanjima.

– Svakako da nam gode nagrade ne festivalima i da nam je bitna i cijenimo riječ struke, ali najveća nagrada za naš rad i trud je povjerenje ljudi iz svih krajeva svijeta koji uživaju u našim vinima. Narod daje konačan sud o kvaliteti i oni su nam uvijek na prvom mjestu- kaže direktor Andrija Vasilj.

Velika popularnost i kvaliteta vina proizvedenih od autohtonih sorti grožđa žilavke i blatine, uz preporuku i nebrojene nagrade struke, ali i, najvažnije, povjerenje ljubitelja vina, učinili su podrume obitelji Vasilj nezaobilaznom destinacijom hedonista. I, kako samo ime im kaže, Carska vina su rezervirana za najtananija nepca i dobre poznavatelje i poštovatelje zlatne hercegovačke kapljice.

Carska vina oslikavaju tradiciju i specifičnosti hercegovačkog kraja, njegove jedinstvene i svima omiljene ukuse i mirise. Zapravo, Carska vina su među najboljim ambasadorima Hercegovine i BiH u cjelini, jer su i među najboljim stvarima koje naša zemlja i pamet mogu da ponude, i po kojima postajemo prepoznatljivi u svijetu.

Podrumi Grge Vasilja trenutno proizvode godišnje oko 60.000 butelja vrhunskih vina, ali i 3.000 litara Cesarica rakija i likera godišnje (travarice, loze, orahovače, medovače, jabukovače i višnjevače).

abcportal