Naslovnica Politika Dodik: Ako odluka SDA ode na Ustavni sud, pokrenut ćemo osamostaljenje RS-a!

Dodik: Ako odluka SDA ode na Ustavni sud, pokrenut ćemo osamostaljenje RS-a!

“Ako ta inicijativa dođe na Ustavni sud i reći ću, ako to uradi Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva, nemam namjeru da surađujem s takvim ljudima. Ako ova inicijativa krene ona znači da je to inicijativa za razdruživanje. Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikoga u BiH”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je da inicijativa SDA kojom se tražim promjena imena Republike Srpske nije nova.

Dodik o inicijaviti SDA: "Ovo nije njihova pamet"

Dodik o inicijaviti SDA: "Ovo nije njihova pamet"

Posted by Poskok Online on Srijeda, 23. Januar 2019.

“Mislim da ta inicijativa nije ništa novo i nije originalno. Ranije je Sulejman Tihić tu inicijativu potegao, pa je povukao pod utjecajem stranaca. SDA želi da tako problematizira RS”, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da ta inicijativa neće uskoro biti skinuta s dnevnog reda.

“Ovo je inicijativa koja nije spojiva s Ustavom BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se u članu 2 i 3. Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i  da je RS ustavna činjenica,

“Mi nemamo povjerenja u Ustavni sud BiH. Hoću da kažem da je RS ustavna i međunarodno priznata i po mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine kad je rečeno da je ustavna kategorija. Tvorac Daytona Ričard Holbrook bio je protiv toga da RS ostane, ali je Alija Izetbegović pristao da RS ostane. U tom pogledu neprihvatljiva je takva ideja. To je neprovediva inicijativa i o tome nema rasprave”, rekao je Dodik i dodao: “U Ustavu BiH rečeno je da se srpski član Predsjedništva bira u RS. To govori da je RS ustavna i da nema govora o promjeni imena.”

Dodik je rekao da je za sutra sazvao sve predsjednike političkih stranki u RS i da će zatražiti zasjedanje Narodne Skupštine RS.

“Ako ta inicijativa dođe na Ustavni sud i reći ću, ako to uradi Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva, nemam namjeru da surađujem s takvim ljudima. Ako ova inicijativa krene ona znači da je to inicijativa za razdruživanje. Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikoga u BiH”, rekao je Dodik.

Rekao je da je to vidljivo i u majorizaciji Hrvata.

“Odbacivanja RS i dana RS i sada dovođenje u pitanje imena RS nama govori da mi nemamo što da radimo u BiH. SNSD prekida razgovore sa SDA oko formiranja Vijeća ministara. Ovo je kap koja je prevršila mjeru. Mi daytonsku BiH podržavamo, nismo protiv nje, vidi se ovdje tko je protiv. Upućivanje formalne inicijative je trenutak sazivanja NS RS. To je trenutak u kojem prestaju svi pregovori. Kad inicijativa uđe u Ustavni sud i RS će održati sjednicu NSRS i mi ćemo odlučiti. Džaba vam priča da RS ne može da se odvoji. Trenutak je takav da neće biti nikakvih kalkulacija. Ako ste htjeli da nas istjerate iz BiH ovo vam je pravi put. U neformalnim razgovorima jasno nam je da su im neki prijatelji SDA sugerirala da tako rade. Jučer su razgovarali s nama danas ovo”, rekao je Dodik.

Pozvao je SDS da im se pridruži u inicijativu o osamostaljenju ako inicijativa SDA ode u Ustavni sud BiH.

“Ovo dolazi samo pet dana nakon što je Redžep Erdogan, predsjednik Turske rekao da treba mijenjati Dytonski sporazum. SDA mora jasno izaći i reći da odbacuje inicijativu tek onda ćemo razgovarati. Neću biti naivan da napustim Predsjedništvo BiH pa da dođe neko njima servilan”, zaključio je Dodik.

Istaknuo je da je ovo je točka preko koje neće prijeći.

“Mi nemamo nikakav osjećaj dobroga u BiH. Nećemo čekati odluku Ustavnog suda, obavijestit ćemo i mi neke svoje prijatelje. Pozivam ih da sutra povuku ovo priopćenje. Ovo je rušenje ustavnog poretka, dejtonskog poretka”, rekao je Dodik. – pišu Nezavisne.