Naslovnica Politika Federaciji prijeti potpuna financijska blokada

Federaciji prijeti potpuna financijska blokada

Do sada su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH iz ukupno sedam županijskih skupština.
Federaciji prijeti potpuna financijska blokada

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine će u sljedećim danima utvrditi rezultate izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanske i Zapadnohercegovačke županije, nakon čega će se znati tko su nositelji osvojenih mandata, potvrdili su u toj državnoj instituciji za agenciju Anadoliju.

 

Proces izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH provela je i Unsko-sanska županija, ali izvještaj još nije dostavljen SIP-u BiH. Ukoliko se to dogodi moguće je da i za USK budu potvrđeni rezultati izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čekanje na liste
Do sada su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH iz ukupno sedam županijskih skupština i to Tuzlanske, Zapadnohercegovačke, Unsko-sanske, Zeničko-dobojske, Sarajevske, Posavske i Bosanskopodrinjske županije-Goražde. “Njima su ovjerene liste vraćene da provedu posredne izbore i da zatim SIP-u dostave rezultate. Rezultati još nisu dostavljeni iz USŽ, ZDŽ, SŽ, PŽ i BPŽ”, navode u SIP-u BiH.

 

Iz preostale tri županijske skupštine, HBŽ-a, Hercegovačko-neretvanske i Srednjebosanske županije SIP BiH nije primio kandidatske liste na ovjeru. “SIP BiH je prema županijskim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu”, naglašeno je iz SIP-a BiH.

 

Federacija u nezavidnoj poziciji
Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune financijske blokade jer proračun za 2019. godinu koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom veljače kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine, prvenstveno zato što ne postoji bar odluka o privremenom financiranju do 31. ožujka 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Izaslanstvo EU u BiH, veleposlanstva SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje proračuna FBiH za 2019. godinu.

Grude.com