Naslovnica Život Prijeti novo poskupljenje goriva

Prijeti novo poskupljenje goriva

Gorivo je već prošloga tjedna poskupjelo u Hrvatskoj i Srbiji, dok u BiH od početka godine nije bilo novih poskupljenja.

Nakon što je cijena nafte na svjetskom tržištu, već treći tjedan zaredom, znatno porasla, novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim crpkama u BiH.

Milenko Bošković iz Udruge prometnika naftnih derivata FBiH kazao je za Avaz.ba da je teško prognozirati koliko bi poskupljenje moglo biti, ali je siguran da će doći do promjene cijena.

U Hrvatskoj je gorivo poskupjelo i prije nego što je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu. U FBiH i dalje imamo zaokruživanje cijena na pet feninga. Kada bi to bilo ukinuto, cijene bi sigurno bile niže. Ipak, realno je da će doći do poskupljenja. Kod nas je toliko šarenilo kada je riječ o cijenama da se ne zna više ni tko je poskupio, a tko nije, smatra Bošković te dodaje da u Udruzi nema ingerenciju za formiranje cijena.

Predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni prijevoz RS-a Nikola Grbić kazao je da se cijena goriva u ovom bh. entitetu kreće od 2,23 do 2,35 KM po litri.

Ako je poskupjelo na svjetskom tržištu, možemo samo očekivati nove, više cijene. Kod nas cijena nafte, nažalost, nije padala kada je to bio slučaj u svijetu, pa je teško prognozirati što će se sada dogoditi, ali prije će poskupjeti nego što će doći do pojeftinjenja, istakao je Grbić.

Dodao je da je trenutačno litar goriva jeftiniji u Hercegovini nego na crpkama u Banjoj Luci i Prijedoru, a da su cijene uglavnom vrlo različite od crpke do crpke.

STOLAC.CO