Naslovnica Društvo Fratri i liječnička služba spasili pacijenta i odvezli ga do bolnice

Fratri i liječnička služba spasili pacijenta i odvezli ga do bolnice

Da će se zimska noć pretvoriti u dramu u kojoj je svaka minuta važna, potvrđuje nam priča koja dolazi iz župe Vidoši na području Livna. Naime, čovjek iz Vidoša doživio je moždani udar, a kad se to dogodi, svaka sekunda je važna.

Dvojica vidoških fratara fra Ivan Kasalo i fra Jurica Periša, spazivši vozilo Hitne pomoći u blizini svoje župne kuće i crkve, krenula su u akciju pomaganja svom sumještaninu, piše Večernji list BiH.

– Kad živite na ovakvom terenu, ne znate što se može dogoditi, stoga ne dopuštamo da nas išta iznenadi. Imamo džip upravo iz razloga da možemo pohoditi vjernike u svim uvjetima. Ova posljednja situacija bila je dramatična zato što je na cesti bilo snijega, a trebalo je doći do unesrećenog čovjeka, tako da je to bilo probijanje svom snagom. Bila je liječnica, dva medicinska tehničara i nas dvojica fratara. Kad smo došli do kuće, obitelj je s pacijentom već krenula za bolnicu drugom stranom, ali nije se moglo pa smo i tu morali intervenirati. Hvala dragom Bogu, u noći spašavanja nije bilo žrtava i ta akcija se uspješno provela – govore nam vidoški fratri.

Općenito su nezadovoljni čišćenjem prometnica i slažu se s inicijativom jednog lokalnog lidera u BiH koji je zaprijetio svim tvrtkama s kojima ima ugovore da će ih otkazati ako ceste ne budu prohodne.

– Ako ćemo se iz godine u godinu iščuđavati snijegu i gubitku ljudi smrću do koje ne bi došlo da se moglo navrijeme reagirati, onda ne možemo puno dobrog očekivati. Vidjeli smo kako je kod Jablanice čovjek izgubio život čekajući u koloni zbog snijega. Ceste sliče bob-stazama, a želimo biti društvo koje teži razvijenom svijetu. Dok god se svijest ne promijeni, teško – kažu nam fratri.

Vraćamo se na njihov herojski pothvat. – Ovo je bio jedan ljudski pothvat pomoći bratu, čovjeku u nevolji i tako ćemo i ubuduće djelovati. Međutim, ni mi ne možemo sami ni Hitna pomoć. Treba nam sinergija u činjenju dobrih djela koje će izroditi samo dobro – kazali su nam vidoški fratri.

Večernji list