Naslovnica Gospodarstvo Uskoro na inozemnom tržištu ‘Ljubuški rani’, rajčica, luk…

Uskoro na inozemnom tržištu ‘Ljubuški rani’, rajčica, luk…

Vijest o izgradnji sabirno-distribucijskog centra u poslovnoj zoni Zvirići, koji će uvelike pomoći poljoprivrednicima pri plasmanu svojih proizvoda na domaće i inozemno tržište, naišla je na pozitivan odjek u javnosti. Centar će graditi poljoprivredna zadruga „Plodovi zemlje“ u suradnji s Općinom Ljubuški, Vladom ZHŽ-a i partnerima iz EU-a, a bit će namijenjen poljoprivrednicima iz Zapadnohercegovačke županije.

Kako saznajemo u PZ „Plodovi zemlje“, rok za dostavljanje ponuda za izgradnju je do 12. veljače, nakon čega bi trebala krenuti prva faza radova.

Bolji plasman proizvoda

„Gradnja ovog objekta bit će od velike važnosti za sve poljoprivrednike. Napokon će se riješiti problem plasmana domaćih proizvoda, a bolja cijena utjecat će i na održivost i spas poljoprivrede u ovim krajevima“, kazao je za naš list Dubravko Vukojević,direktor poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“.

Naglasak je, istaknuo je, na brendiranom mladom krumpiru „Ljubuški rani“, ali neće biti zapostavljeno ni ostalo povrće: luk, rajčica, lubenica, kupus…

U zadrugu je, naime, učlanjeno 185 poljoprivrednika, a samo prošle godine proizveli su oko 6000 tona krumpira, koje su uspjeli prodati domaćim trgovačkim lancima. Brendiranje je dalo jako dobre rezultate, pa je krumpir, u pomno dizajniranoj ambalaži koja prikazuje sunce, kamen i crvenu zemlju, izdvojen iz mase ranog krumpira nepoznatog porijekla.

Dobroj sezoni poljoprivrednici se nadaju i ove godine, iako im trenutni vremenski uvjeti ne idu na ruku.

Bez konkurencije

„Nadamo se da će nas poslužiti vrijeme kako bismo mogli krenuti sa sadnjom krumpira. Ako ostvarimo rezultate kakvi su bili protekle godine, bit ćemo jako zadovoljni“, poručio je Vukojević, naglasivši još jednom vrijednost ljubuškog mladog krumpira, koji zbog ranog sazrijevanja nema konkurenciju ni na tržištu EU-a.

Podsjetimo, idejno rješenje i projektna dokumentacija za sabirno-distribucijski centar osigurani su uz pomoć EU-a i Njemačke, za što je preko natječaja dobiveno 150.000 maraka, od Zapadnohercegovačke županije osigurano je 200.000 maraka, dok je u proračunu za 2019. godinu Općina Ljubuški predvidjela 420.000 maraka za izgradnju centra. Ukupna vrijednost radova iznosi, pak, oko 750.000 maraka, a rok za završetak radova je 120 dana od sklapanja ugovora.

 

dnevni-list.ba