Naslovnica Kultura Edita Majić nije jedina koja se zaredila: Evo koje su sve slavne...

Edita Majić nije jedina koja se zaredila: Evo koje su sve slavne ljepotice mir pronašle u samostanu

U određenom trenutku, kad im se učinilo da više ne mogu dalje, otkrile su čime će ispuniti svoje isprazne živote i okrenule se Bogu. Dugačka je lista imena poznatih koji su u najtežim trenucima okrenuli novu stranicu života. Glumica Edita Majić nije jedina ljepotica koja je odlučila postati časna sestra. To su napravile još neke svjetske ljepotice, a pogledajte o kome je riječ..

Mnogi se, kad čuju da je netko odlučio otići u samostan, pitaju koji su razlozi. Isto je bilo i kad je naša poznata glumica Edita Majić odlučila postati karmelićanka.

Edita Majić naglo je prekinula karijeru i 2004. godine povukla se u samostan u španjolskom gradiću Avili. Odande nije mogla komunicirati s vanjskim svijetom. Stupila je u jedan od najstrožih redovničkih redova na svijetu, u sklopu kojeg časne sestre žive u samostanu bez grijanja i tople vode te spavaju na krevetima od slame. Edita se, nakon 13 godina, prije dvije godine preselila na sasvim osamljeno mjesto, na kojem nema nikakvog doticaja s drugim ljudima.

Pisalo se da ju je u samostan otjerala ovisnost te da je razlog bila nesretna ljubav, ali ona je rekla da je – osjetila poziv. Godine 2013. Edita Marija od Križa, kako joj je danas ime, dala je jedan od rijetkih intervjua nakon zaređenja u časopisu Susret.

No Edita nije jedina poznata osoba koja se odlučila za povučen život posvećen vjeri. Prije nje slično su napravile još neke ljepotice.

Jedna od njih je Dolores Hart, danas 80-godišnjakinja. Zvali su je drugom Grace Kelly. Rođena je kao Dolores Hicks 1938. godine, ali je promijenila ime kad je počela dobivati filmske uloge, a to je bilo vrlo rano. Već s 18 godina glumila je u filmu ‘Loving You’ s Elvisom Presleyjem.

Baš u njemu Elvis Presley se prvi put poljubio na filmu s nekom djevojkom, a bila je to upravo Dolores. Odigrala je veće uloge u idućih pet godina, u kojima su joj partneri bili Stephen Boyd, Montgomery Clift, George Hamilton i Robert Wagner. Prekretnica se dogodila za vrijeme snimanja filma ‘Franjo Asiški’, u kojem je dobila ulogu svete Klare Asiške. Tijekom snimanja filma u Italiji susrela je i papu Ivana XIII, koji je s njom razmijenio nekoliko rečenica, a taj je susret shvatila kao sudbonosni znak.

Ulaskom u samostan 1963. godine, tada 24-godišnja glumica šokirala je obitelj, prijatelje, pa i sam Hollywood. U to vrijeme bila je zaručena, imala je ugovor s poznatom filmskom kućom Metro Goldwyn Mayer i zarađivala je oko 5000 dolara tjedno. No srce ju je vuklo prema opatiji Regina Laudis, samostanu benediktinki u Connecticutu. Ondje se povukla nakon Broadwaya i uloge u predstavi ‘The Pleasure of His Company’, zbog koje je bila nominirana za nagradu Tony.

Godine 2013. objavila je biografiju ‘The Ear of the Heart: An Actress’ Journey from Hollywood to Holy Vowsu’, u kojoj je opisala svoj put od holivudske zvijezde u usponu do redovnice.

Učinila je slično i kolumbijska ljepotica Amada Rosa Pérez, želeći se tim potezom riješiti stresa. Na vrhuncu karijere dijagnosticirana joj je bolest zbog koje je izgubila sluh, a dijagnoza je dovela u pitanje njezin stil života.

‘Zasitila sam se tog varljivog svijeta laži, glume, grijeha i licemjerja, društva punog protuvrijednosti koje slave nasilje, preljub, drogiranje i alkoholizam te hedonizam i seksualni nemoral’, izjavila je ranije Pérez tijekom jednog od svojih televizijskih gostovanja. Nije postala redovnica, no doživjela je vjersko obraćenje te je blisko radila s marijanskom vjerskom zajednicom. Danas redovito odlazi na mise, ispovijeda se, moli krunicu i provodi vrijeme u kapelici Božje milosti.

Nije jedina manekenka koja je modnu pistu zamijenila samostanskom izolacijom. Učinila je to i Olalla Oliveros, a koja je bila jedna od najpoznatijih španjolskih manekenki. Povremeno se bavila i glumom, no onda je potpuno neočekivano donijela odluku da ode u samostan. Navukla je redovničku halju i postala časna sestra te se pridružila redu svetog Mihovila i uzela je ime sestra Olalla.

Dogodila joj se velika promjena tijekom posjeta svetištu fatimske Gospe u Portugalu.

Grude.com/tportal.hr