Naslovnica Istaknuto Saudijci žele uništiti lokaciju planine Sinaj na kojoj je Mojsije dobio Deset...

Saudijci žele uništiti lokaciju planine Sinaj na kojoj je Mojsije dobio Deset zapovijedi

Fondacija Thomas Research tvrdi da se planina na kojoj se Mojsije sastao s Bogom u događaju zabilježenom u Izlasku – Sinaj – nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Znanstvenici tvrde da je planina Jabal al-Lawz na sjeverozapadu Kraljevine blizu granice s Jordanom zapravo planina s plamenim vrhom koji se spominje u Bibliji.

Tu je po Bibliji Mojsije dobio 10 zapovijedi na kamenim pločama nakon što su Izraelci pobjegli preko Crvenog mora iz Egipta.

Istraživači – koje je predvodio Ryan Mauro – tvrdili su da saudijski režim zapravo zna da je spomenuta planina Sinaj.

Fondacija – koja je postavila projekt Sinaj u Arabiji u okviru kampanje za očuvanje ovog lokaliteta – navodi da vlasti u Saudijskoj Arabiji aktivno blokiraju pristup Sinaju.

Oni iznose svoje tvrdnje u dokumentarcu „Pronalaženje planine Mojsija: prava planina Sinaj u Saudijskoj Arabiji“. Tvrdeći da su morali posjetiti područje u tajnosti, tim kaže da je mjesto osigurano ogradom, a policija nasilno sprječava ulazak.

Ako mjesto postane poznato, režim može preduzeti korake da uništi lokalitet. Predloženi lokalitet na planini Sinaj traba postati dio novog saudijskog megagrada Neom, koji bi trebao biti 33 puta veći od New Yorka.

Fondacija takođe tvrdi da su razgovarali s više izvora u “džihadističkom svijetu” koji potvrđuju vjerovanje da je Jabal al-Lawz planina Sinaj.

Navodno mjesto posjeduje dokaze o biblijskom velikom požaru na vrhu, o izraelskom taboru i pećinskim slikama krava koje su u skladu s biblijskom pričom o zlatnom teletu.

 

Istraživač Ryan Mauro tvrdi ih je da kada su posjetili lokalitet, lokalno stanovništvo otjeralo i gađalo kamenjem, a čak su čuli i pucnjavu dok su napuštali to područje.

Saudijske vlasti su provele vlastita arheološka istraživanja tog područja i odbacile tvrdnje da je to planina Sinaj.