Naslovnica Gospodarstvo Recesija će pogoditi i BiH

Recesija će pogoditi i BiH

Europa sve više klizi prema recesiji, upozoravaju svjetski, ali i domaći ekonomisti.

Nova, velika ekonomska kriza pogodit će i Bosnu i Hercegovinu. Zapadni mediji ističu da je ona neizbježna i da je već počela dobrano tresti države Europske unije.

Alarmantne brojke

Međunarodni monetarni fond (MMF) već je revidirao prognozu rasta globalne ekonomije sa 3,7 na 3,5 posto. Ako to oni urade i pritom upozore na opasnost koju nose dodatne tenzije i carinske barijere (SAD i Kina, a kod nas u okruženju, recimo, Kosovo protiv Srbije i BiH), zatim opasnost financijskog stezanja i povećanja troškova zaduživanja vlada, kompanija i domaćinstva, Brexita i usporavanja rasta kineske ekonomije, to je jasan signal svima i moguće da ćemo ponovo vidjeti revidiranje i ove revidirane stope – kaže  ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Italija je i službeno u recesiji, mediji u Hrvatskoj panično upozoravaju da je i ta zemlja u krizi. Posebno alarmantno zvuči da je stopa rasta industrijske proizvodnje u Njemačkoj u minusu već četvrti mjesec zaredom…

– Hrvatska industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak 6,7 posto – kaže Cenić.

hercegovina.info